“Dragi prieteni,

Ziua de astazi este despre românii curajoşi şi demni, care îşi dedică viaţa şi cariera slujirii intereselor de securitate ale ţării. Astăzi ne cinstim eroii şi onorăm militarii care fac parte din cel mai reprezentativ corp al Armatei României: fortele terestre. Cinstim pe cei care de-a lungul timpului au luptat pentru libertate, unitate naţională şi integritate teritorială, dându-şi viaţa pentru un crez. Cei care ne-au fost camarazi, prieteni sau colegi nu vor fi uitaţi niciodată.

Ca ministru al apararii, in 2010 am inaugurat Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în Teatrele de Operații şi pe teritoriul României, un simbol al recunoștinței pentru cei care au făurit istorie în numele idealurilor sacre ale Romaniei si ale umanității. Monumentul din Parcul Tineretului, realizat prin contribuția mea și a primarului Cristian Popescu Piedone a fost donat Ministerului Apararii Nationale si este un omagiu veșnic adus militarilor care și-au sacrificat viața departe de granițele țării, dar și pe teritoriu național, onorând, cu demnitate, jurământul față de Patrie.


Astazi România este parte a celei mai puternice alianţe militare, NATO, şi parte a UE, împărtăşim valorile libertăţii, securităţii şi justiţiei.

Cel mai important ideal pe care România şi l-a asumat ca membru NATO si UE, este solidaritatea. Nu te poţi bucura de drepturi dacă nu eşti pregătit sa-ţi asumi responsabilităţile care vin odată cu acestea. Iar România şi-a asumat responsabilităţi importante. Contextul de securitate, dar si razboiul total atipic pe care il duce intreaga lume cu un dusman nevazut, coronavirusul, fac de la o zi la alta să fim nevoiti să ne adaptăm, sa ajustam permanent actiunile si resursele pe care le avem pentru a face faţă acestor noi realitati. Solidaritatea este astazi mai valoroasa decat oricand, ca si responsabilitatea. Impreuna, uniti, responsabili si solidari vom depasi cu bine si acest razboi.

Ca militar al Armatei Române am încredere deplină în profesionalismul şi în calităţile morale ale militarilor noştri, ale soldaţilor români, demonstrate cu prilejul a nenumărate misiuni desfăşurate în teatrele de operaţii.

Faptele acestor curajoşi ne îndreptăţesc să privim cu optimism spre viitor. Lor le adresez cele mai calde felicitări şi urări de succes în nobila misiune de a vă servi ţara sub tricolor. Îi felicit, totodată, pe cei care poartă numele patronului spiritual al fortelor terestre şi le spun un sincer La mulţi ani! Dumnezeu să binecuvânteze forțele terestre ale Armatei României! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Articolul precedentAndrei Năstase, președintele Platformei DA din Republica Moldova: “Moldova are nevoie de ajutorul real al României, Uniunii Europene și al Statelor Unite”
Articolul următorGabriel Oprea: Uniunea Militarilor și Polițiștilor “Mihai Viteazul” – sprijin pentru copiii cu dizabilitati