În aceste momente de grea încercare pentru țara noastră, Președintele UNPR, Gabriel Oprea, împreună cu colegii specialiști în domeniu și în strânsă colaborare cu domnul Valentin Nae, Președinte UNPR București, au căutat soluții viabile pe problematica deficitului de personal medical din țara noastră.

După numeroase întâlniri între reprezentanții UNPR și specialiști din domeniul sănătății – Departamentul de Sănătate UNPR, s-au identificat deficiențe în cadrul legislativ actual. Aceștia supun atenției imposibilitatea exercitării profesiei de medic de către medicii rezidenți din state terțe, non UE, după finalizarea rezidențiatului în România, cu excepția situației în care sunt căsătoriți cu cetățeni români, cetățeni ai unui stat din Spațiul Economic European (SEE) sau ai Confederației Elvețiene, ori dacă au drept de ședere pe termen lung, respectiv au statutul de rezidenți permanenți în România.

Având în vedere estimările Ministerului Sănătății, potrivit cărora în ultimii 10 ani peste 43.000 de medici au plecat din România, țara noastră se confruntă cu o criză acută de personal în domeniul medical.

Ținând cont de impactul negativ asupra mediului sanitar, impact generat de deficitul de cadre medicale, în contextul SARS-CoV-2 și nu numai, vă rugăm să vă îndreptați atenția asupra necesității modificării cadrului legal astfel încât, tuturor medicilor rezidenți din state terțe, non-UE să li se faciliteze dreptul de a profesa pe teritoriul României.

Deprtamentul de Comunicare – UNPR

Articolul precedentGabriel Oprea: ”Le sugerez autorităților să ia măsuri la nivelul Guvernului și să acționeze cu fermitate”
Articolul următorDan Voiculescu: Pandemia de Coronavirus va putea fi rezolvată doar printr-o soluție globală