Ședință cu final… așteptat, luni dimineață, la PNL. În ciuda valului de nemulțumiri din interiorul partidului și a amenințărilor la adresa conducerii liberale, mai mult sau mai puțin voalate – inclusiv privind ieșirea de la guvernare – liderii formațiunii conduse de Nicolae Ciucă au votat că sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului pentru pachetul de măsuri fiscale. Votul a fost unul covârșitor în favoarea acestei măsuri. 

Pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale au votat aproximativ 50 de lideri din Biroul Politic Național (BPN) al PNL. Au existat însă și liberali care au votat împotrivă – 4 la număr, în vreme ce alți 3 s-au abținut.

Din primele informații, împotrivă au votat liberalii Cristian Buican (Vâlcea), Hubert Thuma (Ilfov) și Robert Sighiartău (Bistrița), iar printre cei care s-au abținut se numără Adrian Cozma (PNL Satu Mare), Alexandru Muraru (PNL Iași).

Votul a fost decisiv pentru planurile Coaliției de a merge mai departe cu măsurile fiscale necesare pentru reducerea deficitului bugetar.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Liberalii au intrat, luni dimineață, într-o ședință de urgență în timp ce în Coaliție mocnește un nou scandal pe tema măsurilor fiscale. Membrii partidelor se plâng că, deși mai sunt câteva ore și începe noua sesiune, încă nu știu cum va arată proiectul pe care Guvernul din care fac parte trebuie să își asume răspunderea în zilele următoare. Cele mai mari controverse sunt legate de noile taxe. 

De mai bine de doua ore discuta liberalii la Palatul Parlamentului. Din informatiile Realitatea PLUS, exista mai multe nemultumiri legate de masurile fiscale anuntate de premierul Marcel Ciolacu. Potrivit unor surse, liberalii aar fi amenințat inclusiv cu ieșirea de la guvernare. 

O sedinta tensionata a avut loc si duminica seara, aceasta prelungindu-se pana tarziu in noapte.

Potrivit surselor citate, conducerii partidului i s-a reprosat faptul ca nu s-a comunicat asa cum ar fi trebuit de la centru cu membrii partidului pe tema noilor taxe si impozite. Problema nu ar fi asumarea raspunderii, ci asumarea in aceasta forma, mai arata sursele citate. 

O alta problema pe care liberalii au dezbatut-o intens vizeaza pactul de neagresiune cu PSD, asta in conditiile in care liberaii si social-democratii si-ar dori sa nu se mai atace reciproc. 

Surse politice spun si că liberalii ar fi refuzat să voteze acordul politic cu PSD, propus de Nicolae Ciucă.

NOILE MĂSURI FISCALE, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

– eliminarea facilităților fiscale din IT, construcții și agricultură
– TVA redus (9%) doar pentru alimente și medicamente
– taxe pentru case și mașini scumpe
– noi taxe pentru companii

SURSA: Realitatea PLUS

CUM VREA GUVERNUL SĂ REDUCĂ CHELTUIELILE

– tăierea posturilor vacante
– reducerea numărului de funcții de execuție
– tăieri de sporuri
– comasarea instituțiilor cu atribuții similare
– impozitarea tichetelor de masă și de vacanță

SURSA: Realitatea PLUS 

Articolul precedentColonelul ISU care a ridicat licența stației GPL din Crevedia, mort într-un accident bizar. Arafat: Nu intrăm în conspirații
Articolul următorAlin Nica, șeful Consiliului Județean Timiș, anchetat penal