Comunicat de presă

Uniunea Națională pentru Progresul României solicită Senatului României să respingă proiectul de lege privind autonomia ținutului secuiesc.

Adoptarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de lege este o dovadă de iresponsabilitate și considerăm absolut necesar ca această eroare majoră să fie reparată de către camera decizională, Senatul României.

UNPR respinge categoric întregul conținut al proiectului de act normativ privind autonomia ținutului secuiesc, care conține abateri grave și de neacceptat de la prevederile instituite de Constituția României.

UNPR se va bate întotdeauna, cu toate mijloacele, sub toate formele, pentru a apăra aceste principii care, de altfel, ar trebui să fie apărate cu sfințenie de către toate partidele politice, toți politicienii și fiecare cetățean român.

Reamintim că UNPR a respins și a condamnat și în trecut decizii precum adoptarea și utilizarea ca simboluri ale maghiarilor din România a drapelului ținutului secuiesc sau a imnului secuiesc si a imnului Ungariei pe teritoriul României.

UNPR consideră că astfel de acțiuni din partea oricărei entități sau persoane reprezintă o sfidare de neacceptat la adresa statului și a poporului român. Fiecare partid, fiecare politician și fiecare cetățean care trăiește în România are obligația să respecte fără abatere Constituția și să își desfășoare activitatea profesională și viața de zi cu zi respectând țara în care trăiește și valorile naționale, iar inițiative care privesc crearea unui stat în interiorul statului român sunt adevărate amenințări la siguranța națională și trebuie tratate ca atare.


În 26 iunie 2015, de Ziua Drapelului Național, Președintele Gabriel Oprea, prim-ministru interimar la acel moment, a arborat la Miercurea Ciuc, în curtea Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, cel mai mare drapel românesc, în cadrul unei ceremonii de celebrare a tricolorului, la care au participat 3.000 de persoane, ca semn de deosebit respect pentru valorile fundamentale ale statului român.
În luna mai a anului trecut, am constatat cu stupoare și cu profundă mâhnire că autoritățile din Miercurea Ciuc au decis să coboare tricolorul ridicat pe catarg. UNPR a solicitat autorităților din Miercurea Ciuc să repună urgent drapelul național în locul în care a fost arborat în anul 2015. Ceea ce s-a și făcut.

UNPR respinge cu tărie, astăzi și întotdeauna, orice acțiune menită să aducă atingere statului român, simbolurilor naționale și poporului român.

Avem datoria să cultivăm în propria conştiinţă respectul faţă de cei care ne-au lăsat cea mai importantă moştenire: România, respect pentru jertfa românilor căzuţi pentru apărarea teritoriului naţional, în Transilvania şi pretutindeni în lume, respect pentru sacrificiul celor căzuţi la Revoluţia din anul 1989 pentru a ne reda demnitatea, respect pentru toţi cei care, îmbrăcând haina militară, apără interesul naţional al românilor, în ţară sau în teatrele de operaţii din lume.

Iar instituţiile statului, deci și Parlamentul României sau mai ales Parlamentul României trebuie să promoveze şi să apere simbolurile naţionale, să fie, în orice împrejurare, ancorele pe care se sprijină statul democratic.

Trebuie să respectăm și să apărăm neobosit valorile fundamentale ale statului român, unitatea și intereseul național. Numai împreună, indiferent de religie, etnie sau orientare politică, ne putem servi țara, arătând că suntem cetățeni români adevărați și cetățeni europeni deopotrivă.

România este stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil și așa va rămâne.

Biroul de presă

Articolul precedentKlaus Iohannis: Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Vrea să dea Ardealul ungurilor.
Articolul următorAutonomia Ținutului Secuiesc, RESPINSĂ de Senat