Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că patru aeronave de luptă au fost ridicate de la sol, în noaptea de joi spre vineri, pentru a monitoriza situaţia de la graniţa cu Ucraina, unde forţele ruse au atacat cu drone infrastructura portuară.

Potrivit sursei citate, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1,52 şi, ulterior, începând cu ora 3,22, încă două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă au decolat de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4,00.

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3,00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spaţiul aerian naţional, în zona de frontieră cu Ucraina.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost semnalată existenţa unei zone de impact pe teritoriul naţional. Forţele Ministerului Apărării Naţionale execută, începând din dimineaţa de vineri, cercetări în zonă cu mijloace aeriene şi cu echipe la sol.

În acest context, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea, fiind transmise, la ora 2,01, mesaje RO-ALERT.

Atacurile cu drone au avut loc asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, pe braţul Chilia al Dunării.

MApN aminteşte că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Ministerul Apărării Naţionale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.

AGERPRES

Sursa: Realitatea Din UNPR

Articolul precedentGABRIEL OPREA: ANUL ACESTA SEAMĂNĂ CU ANUL 1939 DIN PUNCT DE VEDERE AL CONFLICTELOR MILITARE. CUM POATE ROMÂNIA SĂ NAVIGHEZE PRIN TAIFUNUL GLOBAL ACTUAL
Articolul următorCUM POT VOTA ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE LA ALEGERILE DIN 2024