Consiliul Concurenţei susține că, urmare a Ordonanței de Urgență vizând plafonarea adoasului comercial, prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din august, comparativ cu luna iunie, în marile magazine.
O primă analiză a Consiliului, după intrarea în vigoare a OUG, indicase o scădere a prețurilor cu 34%. Între timp, procentul a ajuns la 43%. Cel mai mult s-au ieftinit roşiile, strugurii, ardeii și cartofii. În schimb, merele roșii și spata de porc s-au scumpit puțin.
Analiza Consiliului Concurenței asupra prețurilor la alimentele de bază
„Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale.
Astfel, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume: preţul roşiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puţin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%.
Reduceri de preţ au fost înregistrate şi la cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi”, transmite Consiliul Concurenţei, într-un comunicat.
Prețurile au scăzut și la carne, lactate, ulei, zahăr sau mălai. În schimb, merele roșii s-au scumpit cu 0,75%, iar spata de porc cu 1,42%:
Chiriţoiu (Consiliul Concureței): Va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor la alimente
„Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
De precizat că Ordonanța Guvernului vizează 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr. În cazul acestor produse, cotele de adaos comercial sunt limitate pentru o perioadă de trei luni.
Sursa: Newsinn