Veste proastă pentru românii care sperau să scape de amenzile primite în starea de urgență. Consiliul Legislativ atrage atenția că proiectul de lege depus de PSD, ALDE și PRO România, care cerea ștergerea sancțiunilor, încalcă prevederile Constituției.

 

Amenzile din perioada stării de urgență nu pot fi anulate prin lege, avertizează Consiliul Legislativ, scrie realitatea.net.

”Pe de altă parte, având in vedere principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precizăm că anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, aşa cum se prevede la art.1, întrucât constatarea nulitălii este de competența instanţei de judecată”, se arată în decizia Consiliului Legislativ.

”Potrivit Expunerii de motive, reglementarea este propusă „pentru a evita blocaje în sistemul de justiție, dar şi pentru a limita pericolul de răspândire a virusului COVID-19 în această perioadă.

Prin conţinutul său normativ, propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare, iar în aplicarea art.75 alin.(1) din Constituția României, republicată, prima Cameră sesizată este Senatul.

Precizăm că, prin avizul pe care îl emite, Consiliul Legislativ nu se poate pronunța asupra oportunităţii soluțiilor legislative preconizate.

 

 

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Articolul precedentDonald Trump a decis amânarea Smmitului G7 până la toamnă
Articolul următorMesajul liderului UNPR, Gabriel Oprea, pentru rezerviștii militari: O zi specială în calendar