Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că este pe cale să creeze pretexte pentru a putea ataca Ucraina, denunţând în special acuzaţiile recente de genocid în teritoriile separatiste ucrainene pro-ruse exprimate recent de preşedintele Vladimir Putin, transmite joi AFP.

“Conform avertismentelor noastre din ultimele săptămâni, vedem numeroase poveşti în presă ale oficialilor ruşi şi ale mass-media ruse, fiecare dintre acestea putând fi folosită ca pretext pentru o invazie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

“Ne temem că acest lucru s-ar putea întâmpla în orice moment şi lumea trebuie să fie pregătită pentru asta”, a avertizat el.

 

Potrivit Washingtonului, ar putea fi vorba despre “acuzaţii privind activităţi militare ucrainene în Donbas”, regiunea din estul Ucrainei în care, de opt ani, separatiştii pro-ruşi luptă cu forţele de la Kiev.

Poate fi vorba, de asemenea, de “acuzaţii false privind activităţi terestre, maritime sau aeriene din partea Statelor Unite sau NATO, sau chiar acuzaţii de incursiuni ucrainene sau NATO pe teritoriul rus”, a adăugat Ned Price.

 

“Suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că preşedintele Putin şi alţi oficiali ruşi vorbesc despre un genocid în Donbas. Nu există nici un gram de adevăr în aceste acuzaţii”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Preşedintele rus a declarat marţi că în această regiune are loc un genocid.

“Suntem foarte îngrijoraţi pentru că ştim foarte bine că ruşii vor să invoce un pretext inventat înainte de a lansa o agresiune”, a spus Ned Price.”Este exact ce au făcut în 2014: aceste acuzaţii de genocid sunt un ecou tulburător a ceea ce am auzit în 2014 despre persecutarea vorbitorilor de limbă rusă în estul Ucrainei şi Crimeea”, a adăugat el.

Sursa: Realitatea Din UNPR

Articolul precedentExploziv. Mafioții și procurorii corupți cer „capul lui Rizea”. Cât sunt dispuși să plătească în schimb?
Articolul următorNATO, decizie fără precedent pe flancul de sud-est după acțiunile Rusiei la granița Ucrainei: Grup de luptă permanent în România