Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit alegerile parlamentare, conform planului privind organizarea procesului electoral, a declarat, vineri, preşedintele AEP, Florin Constantin Mituleţu-Buică, transmiţând cetăţenilor români din străinătate să se înscrie pentru votul prin corespondenţă, care este “unica garanţie” pentru a-şi exercita dreptul de vot.

“Din punctul nostru de vedere, al Autorităţii Electorale Permanente, până la acest moment, lucrurile au funcţionat potrivit planului pentru organizarea procesului electoral pentru alegerile parlamentare 2020. Aceste alegeri sunt pe 6 decembrie, 5 şi 6 decembrie pentru Circumscripţia 43 străinătate. Înregistrarea pentru cetăţenii români din străinătate, fie că vorbim de votul la secţie, fie că vorbim de votul prin corespondenţă, a început cu data de 1 aprilie pe platforma AEP votstrainatate.ro, platformă dezvoltată în parteneriat cu MAE. E o construcţie nouă, această aplicaţie interoghează în registrul AEP cetăţenii şi îi mută de pe lista electorală din ţară pe lista electorală din străinătate, aşa cum au solicitat, ori pentru votul prin corespondenţă”, a afirmat Mituleţu-Buică, la o conferinţă organizată împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, potrivit agerpres.ro.

El a explicat că informaţiile colectate prin această aplicaţie nu sunt noi, ci doar se creează o bază de date separată pentru cetăţenii care doresc să voteze la secţie sau prin corespondenţă pentru a avea o evidenţă în scopul creării de secţii sau de a trimite documentele de votare în cazul votului prin corespondenţă.

“Aceste informaţii sunt destinate strict procesului electoral, nu au ca destinaţie alte autorităţi care să urmărească din anumite puncte de vedere, cum s-a speculat în spaţiul public, că ar fi utilizate pentru fisc sau pentru alte baze de date”, a spus acesta.

Preşedintele AEP a menţionat că termenul de înregistrare pentru votul prin corespondenţă s-a prelungit până pe 22 octombrie, adăugând că pentru votul la secţii termenul s-a încheiat la 21 septembrie şi a fost generată lista electorală pentru cele douăsprezece secţii de votare care au fost propuse a fi înfiinţate de către AEP şi MAE.

“La acest moment sunt 16.500 de cereri pentru votul prin corespondenţă şi mai avem sub 20 de zile pentru înregistrarea la votul prin corespondenţă şi îmi doresc ca să ia în serios această opţiune de vot prin corespondenţă cât mai mulţi români”, a adăugat Buică.

Articolul precedentUn nou tur de scrutin într-o localitate din Timiș. Unde și de ce se reiau alegerile
Articolul următorAlegeri prezidențiale SUA. Cum arată sondajele