Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au susținut declarații la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Președintele Klaus Iohannis  a precizat că actuala criză “nu este una doar regională, care se limitează la Ucraina afectează nu doar Ucraina, ci ea afectează întregul spațiu euro-atlantic”. El a atras, în context atenția, că ne aflăm în fața “cele mai grave crize după căderea Cortinei de Fier”, menionând faptul că Rusia demonstrează, prin acțiunile sale, că încearcă “să intimideze”.

Klaus Iohannis:

“Domnule Stoltenberg, domnule Geoană, salut vizita dvs. în țară, un moment crucial pentru securitatea euroatlantică. Asistăm la deteriorare accentuată a securității lângă Ucraina și în zona Mării Negre, în apropierea flancului estic al Alianței. Actuala criză nu este una regională, ci afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic. Vizita dvs. are loc în momentul sosirii în România celor o mie de militari americani. Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO și SUA pentru securitatea României în contextul actual marcat de tensiune și instabilitate.

Mulțumesc o dată în plus domnului Biden pentru demonstrarea solidarității SUA ca aliat și partener strategic al României. Vă mulțumesc și dvs., dle secretar general, pentru implicare și susținerea obiectivului.

Traversăm cea mai gravă criză după căderea cortinei de fier. Sunt evidente tendințele Rusiei la revenirea politicii de forță și contestării arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece.

Am avut o discuție aprofundată despre măsurile pe care aliații trebuie să le ia pentru menținerea securității. Trebuie să fie robuste, ferme, având la bare coeziunea și solidaritatea aliată. România, ca membru NATO și partener SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie. Garanțiile au la bază angajamentul SUA și altor aliați, cum ar fi Franța. Angajamentul aduce consistență, credibilitate, pentru sporirea securității.

Susțin necesitatea continuării dialogului diplomatic cu Rusia, pentru dezescaladarea situației, dar fără compromiterea principiilor alianței.

Plecăm de la premisa că actuala criză nu decurge din arhitectura de securitate, ci din nerespectarea unei prevederi ale sale esențiale.

Reiterez sprijinul României pentru integritatea, suveranitatea și independența Moldovei, Georgiei și Ucrainei și dreptul lor de a-și clădi viitorul pe baza aspirațiilor europene și euroatlantice.”

 

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentZi crucială pentru România: șeful NATO, întâlnire cu președintele Klaus Iohannis – tur de forță prin bazele militare
Articolul următorVIDEO Jens Stoltenberg: Marea Neagră este de importanță strategică pentru NATO