Vaccinurile își păstrează eficiența în fața variantei Omicron, care are toate șansele să devină dominantă în următoarele luni următoare inclusiv în România, iar în perioada următoare vom avea la dispoziție mai multe date științifice în acest sens, a afirmat luni medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în cadrul unei dezbateri cu comunitatea de romi, dedicată importanței vaccinării și combaterii teoriilor conspirației și fakenews-urilor despre vaccinare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat că vaccinurile își păstrează eficiența în fața variantei Omicron, care are toate șansele să devină dominantă în perioada următoare, iar riscul de transmitere este mult mai mare decât în cazul variantei Delta, care circula în acest moment.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat că “la acest moment, vaccinarea este sigură, chiar și la varianta nouă, Omicron, sunt indicii că reduce riscul de formă gravă de boală”.

Medicul Valeriu Gheorghiță a ținut să subliniez că “nu vaccinurile omoară oameni, ci boala COVID-19 a ucis 56.000 de români”, 90% dintre aceștia fiind nevaccinați, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

“Acest eveniment reprezintă o inițiativă a noastră cu scopul de a oferi informații tuturor reprezentanților comunității rome din România. Uitându-ne la datele sociologice, oamenii au încredere în cei apropiați: în familie, în cei din comunitate, în medici. Este foarte important ca mesajul nostru să ajungă, cu ajutorul dumneavoastră, la fiecare membru al comunității rome. Cred că această pandemie trebuie să ne unească, să fim mai responsabili, mai solidari”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță își dorește ca “vaccinurile să fie universal accesibile tuturor, fără să existe decalaje în ceea ce privește accesul la vaccinare și accesul la informații. Vom încerca să creștem accesul la informații medicale, validate științific, în toate comunitățile, inclusiv comunitatea romă, unde, în pandemie, accesul la informații a fost mai redus decât în populația generală.”

Despre COVID-19, Valeriu Gheorghiță spune că “este o boală pe care în cea mai mare parte o putem preveni pirn responsabilitate individuală, responsabilitate de grup și prin vaccinare”.

Sursa: Mediafax

Articolul precedentMAE nu recunoaște legitimitatea alegerilor organizate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova
Articolul următorCum și-au împărțit partidele din coaliție posturile de prefecți