Europenii vor dobândi, pentru prima dată în istoria lor, o capacitate de a desfăşura ”operaţiuni de luptă”, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

 

Miniştrii europeni de Afaceri Externe şi ai Apărării au decis luni să constituie o forţă militară de intervenţie rapidă de 5.000 de combatanţi, operaţională până în 2025. ”Tratatele europene prevăd că UE se poate angaja în misiuni de luptă: nu a făcut-o niciodată, dar dacă aceasta se dovedeşte necesară, trebuie să fie pregătită”, a precizat Josep Borrell în faţa presei internaționale.

„Europenii trebuie să înţeleagă că anumite situaţii pot implica folosirea forţei. Capacitatea europeană trebuie antrenată pentru misiuni de luptă”, a insistat el.

 

Strategia de apărare (‘busolă strategică’) aprobată luni ‘este’ un plan de acţiune’ şi ‘dacă nu va fi pusă în aplicare, va fi inutilă’, avertizează totuşi Borell. ”Este pentru prima dată când statele membre şi-au luat un angajament colectiv pe probleme de apărare, acest angajament este public. Acum trebuie să îl punem în practică”, a explicat el.

Această forţă de intervenţie rapidă, care nu este o armată europeană, va fi formată din ”componente terestre, aeriene şi maritime” şi dotată cu capacităţi de transport pentru a putea ”efectua intervenţii pentru salvarea şi evacuarea cetăţenilor europeni” prinşi într-un conflict.

Sursa: Realitatea Din UNPR

Articolul precedentAmbasadorul rus la București, DISCURS DELIRANT: Dacă Occidentul n-a răspuns, avem metode militare
Articolul următorSe incheie o epoca. Verdict definitiv al instanței: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea!