Summitul NATO de la Vilnius – Au fost adoptate cele mai vaste planuri de apărare de la sfârşitul Războiului Rece. NATO a decis, în prima zi a summitului de la Vilnius, un „pachet puternic de măsuri pentru Ucraina”, care să o aducă mai aproape de NATO, precum şi consolidarea măsurilor de descurajarea şi apărare colectivă a Alianţei.
Summitul NATO de la Vilnius – Au fost adoptate cele mai vaste planuri de apărare de la sfârşitul Războiului Rece.
Aliaţii au convenit asupra unui pachet de trei elemente care să aducă Ucraina mai aproape de NATO. Acesta include un nou program de asistenţă multianual pentru a facilita tranziţia forţelor armate ucrainene de la epoca sovietică la standardele NATO şi pentru a ajuta la reconstruirea sectorului de securitate şi apărare al Ucrainei, acoperind nevoi critice precum combustibil, echipamente de deminare şi echipamente medicale, arată comunicatul NATO.
Aliaţii au convenit, de asemenea, să înfiinţeze noul Consiliu NATO-Ucraina, care va avea miercuri reuniunea inaugurală la Vilnius, cu participarea preşedintelui Zelenski.
Klaus Iohannis participă la Summitul NATO de la Vilnius
Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi şi miercuri, la Summitul NATO de la Vilnius, din Republica Lituania, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.
„La Summitul de la Vilnius, care are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, în al doilea an de la începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, liderii aliați vor evalua implementarea deciziilor adoptate la Summitul de la Madrid din 2022, când a fost adoptat și Conceptul Strategic în vigoare, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare. De asemenea, un obiectiv important vizează sprijinul politic și practic pentru Ucraina, precum și realizarea de progrese concrete în direcția aderării sale la Alianță”, se arată în comunicatul citat.
Programul Summitului este consistent, incluzând trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific.
Agenda președintelui: cele mai importante întâlniri
Președintele României participă, marți, 11 iulie 2023, la o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și de guvern, cu participarea Suediei, ca stat invitat să adere la NATO.
Miercuri, 12 iulie 2023, Klaus Iohannis va participa la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și de guvern, la care vor participa atât Suedia, în calitate de invitat, cât și partenerii din regiunea Indo-Pacificului – Australia, Republica Coreea, Japonia, Noua Zeelandă, precum și Președintele Consiliului European și Președintele Comisiei Europene. Reuniunea va aborda relațiile NATO cu acești parteneri, precum și provocările de securitate din regiunea Indo-Pacific.
Tot pe 12 iulie este preconizată participarea șefului statului la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivel de șefi de stat și de guvern, format nou care are menirea să consolideze relația politică NATO – Ucraina, oferind în același timp sprijinul necesar pentru avansarea aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei.