Oamenii de știință sunt aproape de a înțelege unul dintre cele mai comune simptome ale formelor medii de infectare cu noul coronavirus: pierderea mirosului și a gustului, potrivit gizmodo.com

Noul studiu sugerează că infecția cu noul coronavirus poate distruge celule importante care susțin celulele nervoase responsabile cu transmiterea mirosului către creier. Pierderea parțială sau totală a mirosului, numită anosmie, este cauzată ocazional de mai multe feluri de infecții respiratorii, inclusiv COVID-19.

Un mister care persistă încă este cum produce exact noul coronavirus anosmia. Un nou studiu, publicat weekend-ul trecut în Sciende Advances, este una din primele încercări de a lămuri acest aspect.

Cercetătorii au privit celulele care aliniază cavitatea noastră nazală, inclusiv cele din regiunea superioară a nasului care găzduiește nervul olfactiv. Nervul olfactiv este pachetul de fibre nervoase care sunt primele care primesc informații despre mirosurile din lumea exterioară, prin intermediul receptorilor care reacționează la diverșii compuși chimici pe care îi cunoaștem ca mirosuri . Aceste fibre trimit apoi aceste informații la creier, unde sunt procesate în percepția noastră despre miros.

În zona țesutului unde se află nervul olfactiv, cercetătorii au descoperit că celulele au exprimat două proteine ​​cheie pentru coronavirus, ACE2 și TMPRSS2. Virusul detestă receptorii pentru aceste proteine ​​ca o modalitate de a intra și infecta celulele noi. Dar alte experimente au arătat că, în mod surprinzător, nu celulele nervoase exprimau ACE2; a fost distribuția lor de sprijin. Concret, a fost vorba de două tipuri de celule non-nervoase: celulele sustentaculare, care susțin fizic și oferă energie nervului olfactiv, și celulelor bazale, celulelor stem care înlocuiesc celulele deteriorate din acea zonă.

„Descoperirile noastre indică faptul că noul coronavirus schimbă simțul mirosului la pacienți nu prin infectarea directă a neuronilor, ci prin afectarea funcției celulelor de susținere”, a declarat autorul principal al studiului Sandeep Robert Datta, neurobiolog la Harvard Medical School, într-un comunicat.

Au existat rapoarte despre persoane care nu pot mirosi mult timp după ce infecția cu Covid-9 a dispărut.

Chiar dacă doar câțiva oameni care au avut Covid-19 suferă de anosmie de lungă durată, există în continuare o mulțime de supraviețuitori cu un potențial risc de a ajunge la un deficit de miros cu adevărat tragic, au remarcat autorii.

După unele estimări, de la o treime până la două treimi din persoanele cu simptome de Covid-19 prezintă anosmie.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 32. Noi cu cine votăm?
Articolul următorCamil Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori români, a decedat după ce s-a infectat cu Sars-Cov-2