România este gata să extindă rapid una dintre rutele cheie de tranzit pentru cereale din Ucraina, pentru a preveni criza alimentară globală. Anunțul vine de la ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, după înmulțirea atacurilor Rusiei în Marea Neagră. Ultimul atac cu drone a fost aproape de granița cu țara noastră.

Retragerea Rusiei din acordul cu cereale și atacurile asupra infrastructurii portuare au stârnit îngrijorări cu privire la securitatea alimentară în Africa, unde aproximativ jumătate dintre țări importă mai mult de o treime din grâul lor din Ucraina și Rusia și o presiune crescută asupra „zonelor de solidaritate” existente create de Uniunea Europeana. Portul romanesc Constanța, cel mai mare port al UE la Marea Neagra, este în prezent cea mai bună opțiune pentru companiile ucrainene datorită proximității și nivelului de costuri.

Ministrul Luminița Odobescu: România e gata să dezvolte rapid rute alternative pentru exportul cerealelor ucrainene.

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat agenției de presă Bloomberg că România poate deschide acum noi puncte de trecere a frontierei dinspre țara vecină, poate crește personalul la trecerile existente și poate aduce piloții pensionari și militari pentru a grăbi tranzitul navelor pe Dunăre.

„Țara noastră este gata să dezvolte rapid rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, după ce Rusia s-a retras din acordul pentru transportul în siguranță pe Marea Neagră și amenință să atace navele îndreaptă spre porturile Ucrainei”, potrivit anunțului ministrului de Externe.

Ministrul Luminița Odobescu a declarat agenției de presă Bloomberg că România poate deschide acum noi puncte de trecere a frontierei dinspre țara vecină, poate crește personalul la trecerile existente și poate aduce piloții pensionari și militari pentru a grăbi tranzitul navelor pe Dunăre.

România are un rol substanţial în tranzitul cerealelor şi a produselor agricole din Ucraina, în condiţiile în care prin România au trecut deja 20 milioane tone de cereale, a declarat Luminiţa Odobescu, potrivit Radio România Actualități.

“România a jucat deja un rol cheie în tranzitul cerealelor din Ucraina către ţările care au nevoie. Subliniem faptul că aproape 20 de milioane de tone au tranzitat deja şi dacă ne comparăm cu celelalte 33 de milioane de tone ale Acordului din Marea Neagră, facilitat de ONU şi Turcia, din care Rusia tocmai a ieşit, se vede foarte clar rolul esenţial pe care îl joacă România în acest proces de a ajuta în continuare Ucraina. Vom continua şi vor spori aceste eforturi să ajutăm Ucraina să-şi ducă grânele acolo unde este nevoie. Ceea ce face Rusia la Marea Neagră pune în pericol întreaga securitate alimentară globală”, a afirmat Luminiţa Odobescu, potrivit Bloomberg.

România a facilitat deja tranzitul a peste 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, aproximativ jumătate din cantitatea transportată pe așa-numitele căi de solidaritate de la începutul invaziei Rusiei.

Portul Constanța, preferat de companiile ucrainene, a fost modernizat, dar poate deveni suprasocitat prin producția internă de cereale.

Și Bulgaria ia în considerare folosirea rețelei feroviare spre porturile grecești pentru produsele alimentare ucrainene, care se îndreptau până acum mai ales spre Portul Varna.

 

Noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, deschise de România

 

Pe fondul escaladării militare a Rusiei în Marea Neagră și al riscurilor la adresa comerțului mondial cu alimente, România intenționează să extindă rapid una dintre rutele cheie de tranzit pentru cereale din Ucraina – Dunărea. Bucureștiul intenționează să deschidă noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, să crească numărul de personal la punctele de trecere existente și să recruteze piloți maritimi pensionari și militari pentru a accelera tranzitul navelor prin canalele Dunării.

“Vom îmbunătăţii infrastructura rutieră şi feroviară, infrastructura de transport fluvial. Au fost deschise noi puncte de frontieră. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană în cazul acestor coridoare ale solidarităţii. Există o platformă de coordonare pentru a facilita tranzitul de produse alimentare din Ucraina, toate cele cinci state vecine, la care contribuie inclusiv Ucraina şi Moldova, tocmai pentru a găsi soluţii pe de o parte să blocăm orice blocaj de ordin logistic şi pe altă parte să creştem capacitatea de tranzit în această perioadă extrem de dificilă. Situația de securitate, desigur, nu este ușoară, dar suntem foarte hotărâți să ajutăm în continuare Ucraina”, a declarat ministrul român de externe Luminica Odobescu, potrivit Bloomberg, relatează adevarul.ro.

Există riscul supraaglomerării în porturi și pe căile terestre, pentru că România este ea însăși un exportator major de cereale. Sunt deja cozi de camioane lungi de kilometri la punctele de trecere existente ale frontierei cu Ucraina, iar pe Dunăre sunt zeci de nave.

Iar atacurile rusești asupra porturilor fluviale ucrainene, inclusiv pe Dunăre, a făcut ca unele nave să nu se mai îndrepte spre acea zonă. Țara noastră a mărit capacitatea portului Constanța, a modernizat și a restabilit legătura feroviară închisă cu Ucraina și lucrează la atragerea de piloți maritimi atât de necesari pentru a duce nave prin canal către porturile ucrainene de pe Dunăre.

Numărul piloților maritimi de pe Canalul Sulina din România (Canal Dunăre-Marea Neagră) va crește treptat până la 60 de la cei 40 actuali datorită revenirii pensionarilor și căpitanilor de flotă. Acest lucru va crește capacitatea canalului cu 50%, a potrivit lui Gabriel Covrig, oficialul responsabil cu transportul de pilotaj, citat de adevarul.ro.

O navă românească a fost avariată în urma atacului rusesc asupra portului ucrainean Reni din 24 iulie.

Articolul precedentTVA explodează: Patronii scumpesc produsele – Cafeaua și ceaiul costă cu 10% mai mult
Articolul următorMircea Geoană, anunț EXPLOZIV despre prezidențiale – Numărul 2 din NATO se încălzește pentru postul de președinte