România a donat Republicii Moldova echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, care a constat în 1.500.000 de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție FFP3, 100.000 de combinezoane și 100.000 de mănuși de unică folosință. La eveniment au participat Bogdan Aurescu și Maia Sandu, transmite Mediafax.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, alături de Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, prim-ministrul în exercițiu al Republicii Moldova și Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, la ceremonia publică de acordare a unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, constând în echipamente medicale și de protecție în vederea limitării efectelor pandemiei de COVID-19, organizată la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Din delegația României face parte și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne român.

Ajutor, acordat inclusiv prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilăcuprinde 1.500.000 de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție de tip FFP3, 100.000 de combinezoane, 100.000 de mănuși de unică folosință, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi din nou cu dumneavoastră, pentru a reafirma și consolida angajamentul României de a susține cetățenii Republicii Moldova. Doresc să vă asigur, și cu acest prilej, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. Vizita mea de astăzi are ca obiectiv punerea în practică a proiectelor de sprijin anunțate de Președintele Klaus Iohannis, în cadrul vizitei la Chișinău, din luna decembrie a anului trecut. În același timp, prezența mea este o bună ocazie de a pune de acord agendele noastre de lucru, în interesul direct al cetățenilor Republicii Moldova. Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei, în baza relației speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură care ne leagă și pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, spune Bogdan Aurescu.

El adaugă că Republica Moldova trebuie să aspire să își ocupe locul meritat între națiunile democratice și dezvoltate ale Europei.

„Va fi nevoie de multă acțiune hotărâtă pentru întărirea sistemului democratic și a instituțiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum și eforturi solide în direcția combaterii corupției și asigurarea egalității tuturor în fața legii – toate acestea reprezintă elemente fundamentale pentru prosperitatea întregii societăți. (…) Suntem pregătiți să avansăm rapid și în ceea ce privește toate celelalte proiecte bilaterale comune importante, mai ales a celor de natură să genereze foloase reale la nivelul cetățeanului, fără a neglija însă și proiectele strategice de interconectare, pe care le vom continua. Sperăm ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice și să continue drumul spre Uniunea Europeană. Aceasta este singura cale pentru a asigura prosperitatea și siguranța pe care o merită cetățenii Republicii Moldova”, conchide Aurescu.

Articolul precedentCÂND vor dispărea pensiile speciale din România
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 20 februarie 2021