Ministerul Finanțelor sesizează Parchetul General cu privire la faptul că directorul general al ROMPREST, Bogdan Adimi, a majorat unilateral contractul cu Primăria Sectorului 1 și a făcut cheltuieli și încasări nejustificate din fonduri publice fără bază legală și/sau contractuală.

Potrivit unor surse, Parchetul General va pune sechestru asigurator pe toate bunurile celor care au condus ROMPREST în perioada 2020-2021, perioadă în care a fost efectuată inspecția fiscală.

Sechestrul urmează să fie pus pe numele tuturor membrilor Consiliului de administrație/director care au făcut posibilă această fraudă de proporții astronomice!

“Jaful perfect” al banului public. Tarife umflate din pix și servicii care nu există în contract

Un raport de control realizat de Ministerul de Finanțe arată că ROMPREST ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate, dar și pentru servicii care nu există în contractul de salubrizare.

Procesul-verbal al controlului este realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din Ministerul Finanțelor, minister condus de Florin Cîțu în calitate de ministru interimar al Finanțelor. Ministerul a sesizat Parchetul pentru deschiderea unui dosar penal.

Controlul a avut loc în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021.

Imagine

Potrivit documentului citat, contractul a fost încheiat și derulat în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale, inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de ROMPREST și achitate de Sectorul 1 din fonduri publice fără bază legală și/sau contractuală.

În afara faptului că, printr-un act adițional, părțile convin modificări/completări ale clauzelor contractuale, ROMPREST, reprezentată de Bogdan Adimi, și-a autoaprobat indexarea tarifelor cu 51,5% la doar 4 ani de la semnarea contractului inițial, deși Ministerul Finanțelor susține că nu exista bază legală pentru această indexare.

Această majorare a creat un avantaj exclusiv ROMPREST, ceilalți competitori nefiind informați despre această posibilitate de creștere a tarifelor.

Echipa de control a calculat un prejudiciu pe seama fondurilor publice în valoare de 167 de milioane de lei, calculat ca sumă a produselor dintre diferențele de tarife și cantitatea de servicii.

Totodată, ehipa de control a constatat faptul că în derularea contractului, ROMPREST a facturat și Sectorul 1 a plătit din fonduri publice contravaloarea unor produse și servicii neînscrise în contract și ale căror tarife/prețuri nu au fost stabilite ca urmare a procedurii de atribuire a contractului și/sau protrivit legii, din care rezultă un prejudiciu pe seama fondurilor publice de 76,6 milioane de lei.

Astfel, echipa de control a constatat un prejudiciu pe seama fondurilor publice în valoare totală de 243,8 milioane de lei. Prejudiciul a fost calculat ca diferență între tarifele facturate de ROMPREST și achitate de Sectorul 1, fără bază contractuală, mult subdimensionate și creșterea de tarife cu indicele prețurilor de consum, precum și contravaloarea unor servicii și produse, neînscrise în contract și ale căror tarife/prețuri nu au fost stabilite urmare procedurii de atribuire a contractului și/sau protrivit legii.

Inspecția Ministerului Finanțelor impune Primăriei Sectorului 1 să recupere creanța bugetară de 243 de milioane de lei de la ROMPREST și/sau de la persoanele răspunzătoare în termen de 180 de zile.

Raportul mai arată că faptele descrise, care au creat un prejudiciu de 243,8 milioane de lei bugetului Sectorului 1, pot întruni elemente constitutive ale infracțiunilor prevăzute de articolele 242 și 297 din Codul Penal.

Și asta nu este tot! Potrivit unor surse, raportul face referire și la cheltuieli nejustificate cu avocați, răsplătiți cu onorarii aberante, facturi uriașe cu combustibil și cheltuieli “de protocol”, vacanțe și mașini de lux, precum și alte “premii”.  

“Călăii” ROMPREST, loviți la buzunar!

În perioada imediat următoare, Parchetul General va pune sechestru asigurator pe bunurile tuturor membrilor Consiliului de administrație/director care au făcut posibilă această fraudă de proporții astronomice, care au condus ROMPREST în perioada 2020-2021.

Bogdan Adimi, interlopul care și-a asigurat funcția de conducere în cadrul ROMPREST prin ȘANTAJ și AMENINȚĂRI

În perioada cuprinsă în raportul controlului, compania ROMPREST era condusă de Bogdan Adimi, Marian Măgureanu, Orlando Valache și Răzvan Duca Ghenoiu.

Interesant este faptul că Bogdan Adimi este consiliat prin contract de muncă de nimeni altul decât controversatul Andrei Dracea, un medic născut la Moscova, considerat unul dintre “băieții deștepți” din Sănătate. 

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentEXCLUSIV Agricultorii își spun oful: Suntem pierduți. Nu avem nicio șansă
Articolul următorPreședintele Iohannis a promulgat legea: Angajații primesc o zi liberă pentru vaccinare