Consultantul politic Miron Mitrea crede că pandemia a răsturnat calculele politice ale liberalilor și am putea avea alegeri generale abia în 2021. Invitat permanent al emisiunii ”Culisele Puterii”, de la Realitatea Plus, Mitrea a analizat tendintele din sondajele de opinie și a arătat că declinul PNL, chiar decă previzibil, este foarte accelerat și Puterea nu știe deocamdată cum să reacționeze. Dacă PNL dorea în ianuarie alegeri anticipate , cât mai rapid, acum ia în calcul și să le amâne cât mai mult. Mai devreme de decembrie 2020 nu se pot organiza, legal, dar în stare de urgență, precizează Mitrea, pot fi amânate și președintele Klaus Iohannis a vorbit deja de amânare. Ce e de făcut se discută acum, cert este că potrivit CURS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri , PNL ar obține 34% din voturi, în vreme ce PSD este creditat cu 29% din voturi, scrie realitateadinpsd.net
Nu doar cele 5 procente de departajare dintre principalele forțe politice dau frisoane liberalilor, ci mai ales trendul negativ care a cuprins și procentele prezidențiale, pentru prima dată cu un profil negativ la favorabilitate pentru Klaus Iohannis, liderul informal al PNL. Astfel, dacă 44% din populație are o părere bună despre șeful statului, 53 % dintre repondenti sunt defavorabili în luna aprilie, cu un scor net de favorabilitate de -9%, rezultat negativ pentru prima dată de la alegerile prezidențiale din 2019.
Consultantul politic, Miron Mitrea a declarat că niciun guvern post decembrist nu a reușit să oprească o astfel de cădere și prognozează zille cenușii pentru PNL. ”Când ești la guvernare, în momentul în care ai căzut atât de mult și atât de abrupt, revenirea este dificilă”, a declarat fostul lider social democrat și a menționat că nimeni nu a reușit o asemenea rasturnare de situatie.
Această fotografie electorală este după Miron Mitrea și motivul ieșirii atipice a președintelui , Klaus Iohannis, și atacului la adresa PSD, confruntare favorabilă ambelor partide, care și-au activat astfel propriul electorat și sunt favorizate de tendința de polarizare a votului.