Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că s-a convenit asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, menţionând că cele 30 de miliarde de euro reprezintă o şansă pentru dezvoltarea României şi realizarea reformelor amânate atâţia ani, informează Agerpres.

“Am convenit astăzi, în cadrul şedinţei cu liderii coaliţiei de guvernământ, cu prim-ministrul şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care urmează să fie supus aprobării Executivului şi, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere. Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezintă o şansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar şi societăţii româneşti o rezistenţă sporită în cazul unor viitoare crize. Totodată, este important să înţelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâţia ani, reforme care vor îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea şi modernizarea activităţii în sănătate, în economie, în educaţie şi în administraţie”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Şeful statului a făcut apel la autorităţile publice şi partenerii economici şi sociali implicaţi în fundamentarea şi implementarea acestui plan să susţină acest efort integrat, la nivel administrativ, instituţional sau privat.

Preşedintele Iohannis a subliniat că se va pune accent pe îmbunătăţirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea reţelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile şi dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici.

“Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro”, a arătat Iohannis.

Şeful statului a indicat şi că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va permite finanţarea în continuare a dezvoltării reţelei de autostrăzi, în paralel cu promovarea unui transport cât mai puţin poluant.

“Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a punctat că PNRR este o oportunitate extraordinară şi pentru sistemul de educaţie din România, arătând că programul “România Educată” va beneficia de o finanţare substanţială, de circa 4 miliarde de euro.

“Vom avea astfel şcoli sigure, curate, cu dotări moderne şi laboratoare, dar vom investi şi într-o reţea de şcoli verzi, eficiente energetic şi adaptate provocărilor climatice. Totodată, vom investi în dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie, dar şi în pregătirea specialiştilor în meseriile viitorului prin investiţii în învăţământul dual. Şcolile din comunităţile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin şi servicii suplimentare, pentru că educaţia din România nu îşi mai permite să piardă niciun copil”, a explicat şeful statului.

El a arătat şi că digitalizarea va fi o parte importantă în Educaţie, iar accentul se va pune pe două componente, respectiv formarea competenţelor digitale şi asigurarea resurselor educaţionale digitale.

“Elevii, studenţii şi cadrele didactice trebuie să fie pregătiţi şi sprijiniţi să acceseze aceste instrumente digitale. Ne propunem să investim în acest demers 780 de milioane de euro”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a precizat că România va investi substanţial în ceea ce înseamnă “viitorul sustenabil”.

“În asigurarea tranziţiei verzi, vreau să menţionez doar câteva exemple de proiecte pe care le vom finanţa prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea şi multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei şi irigaţii, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare”, a indicat el.

Preşedintele Iohannis a arătat că se va investi şi în servicii digitale destinate cetăţenilor.

“Digitalizarea pe care ne-o dorim înseamnă de fapt mult mai puţină birocraţie pentru cetăţeni şi un acces mult mai facil la serviciile publice”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a mai arătat că vor fi făcute investiţii în îmbunătăţirea mediului urban, susţinând că acestea vor permite locuitorilor să se bucure de aer mai curat, spaţii verzi şi spaţii regenerate.

“În acelaşi timp, se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor şi consolidarea clădirilor la cutremur, ceea ce va însemna o îmbunătăţire a condiţiilor de trai. În plus, vor fi făcute investiţii care vor permite accesul la apă potabilă şi canalizare”, a explicat Iohannis.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentLudovic Orban, vestea anului: ”În curând România poate să iasă de sub MCV”
Articolul următorCulisele statului paralel | Theodor Stolojan – premierul celor 400 de zile de echilibru dinamic VIDEO