Ministrul Justiției, Stelian Ion, a prezentat într-o conferință de presă principalele noutăți ale legilor justiției. El spune că aceste legi sunt o bază de plecare spre o justiție mai eficientă și mai corectă.

„Pentru mine e o variantă foarte bună. Reprezintă o bază de plecare spre o justiție mai eficientă și mai corectă. Trebuie să ținem cont de alte repere: ne-ar putea ajuta să ridicăm mecanismul MCV. De asemenea, statul de drept reprezintă o garanție pentru statul de drept.

O greeală din ultima perioadă a fost că s-a legiferat în funcție de persoane, nu în funcție de soluții. Nu ne-am uitat la persoanele care ocupă vremelnic anumite funcții. Acest sistem de echilibru și control e foarte important în aceste legi.

Câteva elemente de noutate din aceste legi. Ele sunt de ordinul zecilor.

Una dintre cele mai importante chetiuni a fost numirea procurorilor de rang înalt. Aici am găsit o soluție astfel încât aceste numiri să nu fie controversate. Am conferit un rol superior CSM. Avizul negativ are o valoare de aviz conform. Dacă avizul e favorabil se poate înainta propunera la președinte. Șeful statului, după o analiză, el poate refuza propunerea.

O chestiune importantă ține de revocarea procurorilor. E important ca cel revocat să poată să se adreseze instanțelor.

Este o idee nouă ca ministrul Justiției să poată exercita o sancțiune disciplinară. El poate face sesizări, dar nu o să aibă un atribut suplimentar.

Am crescut durata mandatelor pentru funcțiile de conducere, atât pentru instanțe, cât și pentru parchete. Am eliminat restricțiile din 2018 de legislativul de  atunci.

Când magistratul e eliberat din muncă ar trebui să își finalizeze actele în curs, abia apoi să se poată pensiona sau să demisioneze.

Cei din CSM o să fie aleși la nivel național. Nu o să se mai facă alegeri pe trepte. Această chesiune de noutate ar veni în sprijinirea credibilității CSM.

Sunt convins că în cadrul acestor dezbateri o să fie păreri convergente și divergente, E importantă discuția. Trebuie să fie corectă!”, a spus Stelian Ion.

 

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentPremierul Cîțu: ”Eu îi înțeleg pe români că, după un an de zile, au obosit. Toți am obosit”
Articolul următorFosta conducere ROMPREST, comportament de tip MAFIOT. INTERLOPII au intrat cu mașina în grupul jurnaliștilor