Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri la un post TV că peste 100.000 de militari ruși sunt desfășurați pe trei laturi ale Ucrainei și că încă mai este timp pentru o soluție diplomatică astfel încât să nu izbucnească un război în estul Ucrainei.

Situația pe care Federația Rusă o creează în jurul și în interiorul Ucrainei este foarte preocupantă și provoacă îngrijorare suplimentară, iar zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia președintelui Putin – dacă dorește să readucă războiul pe continentul european sau ar prefera masa discuțiilor, a declarat vineri seara la Digi24 Mircea Geoană,

„Vedem anumite elemente care ne provoacă îngrijorare suplimentară. Observăm acțiuni destabilizatoare și provocatoare pe linia de demarcație din zona Donbasului, provocate de Federația Rusă. Observăm și declarații publice care nu sunt încurajatoare cu privire la răspunsul pe care Federația Rusă sperăm să-l dea Statelor Unite și nouă, către NATO. Observăm și alte elemente, care sunt mai puțin publice, care ne fac să fim mai îngrijorați”, a declarat oficialul NATO, întrebat dacă apreciază că situația este mai gravă decât era în urmă cu o săptămână.

„Am avut promisiuni de la președintele Putin, după discuții cu lideri europeni și cu liderul american, că vom asista la o dezescaladare din partea Federației Ruse. Observăm, din păcate, opusul acestei situații: forțe militare ruse masate pe trei laturi ale Ucrainei și acest lucru ne preocupă în mod deosebit. Spun acest lucru pentru că trebuie să facem ceea ce este obligația noastră să facem – să dăm dialogului politic și diplomației o șansă reală. Timpul pentru diplomație încă nu s-a încheiat.

Este decizia Moscovei de a reveni la masa dialogului cu noi, în NATO, în plan bilateral cu Statele Unite sau în cadrul OSCE, dar zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia pe care președintele Putin o va lua: va dori să aducă, după multe decenii, din nou război pe continentul european sau va prefera, așa cum dorim și noi, să avem o discuție serioasă, temeinică, cu privire la o situție de securitate europeană care poate fi rezolvată prin dialog și prin diplomație”, a punctat Mircea Geoană.

„Nu înseamnă că zarurile au fost aruncate, nu înseamnă că nu vom încerca tot ce depinde de noi pentru a restabili calea diplomației și dialogului”, a subliniat adjunctul șefului NATO. El a spus că „lucrurile rămân complexe și situația de securitate este severă” și tocmai de aceea Alianța este pregătită pentru dialog.

„Sunt mici mutări de forțe în cadrul exercițiului pe care Rusia îl întreprinde în Belarus, dar sunt modificări minore, superficiale pe prezență militară. Dar pe ansamblu, și în zona Belarus, și în estul Ucrainei, și din sud, dinspre Peninsula Crimeea, vedem de fapt o mobilizare suplimentară de forțe, cu mult peste 100.000 de militari ruși și mai preocupant chiar decât numărul acestora este faptul că există măsurile de logistică, de comandă și control, care ne indică faptul că la un eventual ordin – politic, care sperăm să nu fie dat de la Kremlin -, executarea din punct de vedere militar al acestui ordin se poate realiza într-un timp destul de scurt”, a arătat Mircea Geoană.

El a avertizat că anunțurile pe care le face Moscova sunt propagandă, și nu măsuri cu adevărat de dezescaladare. În realitate, rușii întăresc prezența și presiunea la adresa Ucrainei, a punctat oficialul NATO.

Articolul precedentÎntâlnire de urgență Biden – Putin. Moment crucial pentru criza din Ucraina
Articolul următorPutin a semnat decretul pentru independența regiunilor Donețk și Luhansk: „Rusia și-a îndeplinit toate promisiunile”