Ministrul Mediului, senatorul Tanczos Barna, a depus un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj comise la adresa pădurarilor. Practic, potrivit proiectului, personalul silvic este inclus, alături de polițiști și jandarmi, în categoria personalului pentru care sunt înăsprite pedepsele de ultraj, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

”Am luat decizia de a depune proiectul de lege împreună cu reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură – SILVA, în cadrul întâlnirii din 21 aprilie. Această modificare legislativă va conduce, alături de dotarea corespunzătoare a personalului de teren, la descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor. Aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic. Este datoria noastră să ne asigurăm că acești oameni, aflați în linia întâi în lupta cu hoții de lemne, se bucură de statutul și protecția cuvenite”, a precizat Tanczos Barna.

”Înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic”, a adăugat ministrul Mediului.

Inițiativa legislativă vine în contextul în care în ultimii ani, șase pădurari au fost uciși de hoții de lemne, iar peste 700 de silvicultori au fost victime ale unor atacuri ale infractorilor, fiind răniți, amenințați cu moartea sau fiindu-le distruse anumite bunuri, precum autovehicule, locuințe sau anexe gospodărești.

Concret, potrivit sursei citate, ”odată adoptată modificarea legislativă, în cazul săvârșirii faptelor reglementate în alin. (1)-(3) din art. 257 Cod penal, asupra personalului silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, pedepsele prevăzute de lege vor fi majorate cu jumătate”.

Articolul precedentPreședintele Iohannis va găzdui în 10 mai, împreună cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Summitul Formatului București B9
Articolul următorRealitatea de lângă tine – Daniela Constantin își crește singură cei 4 copii. Adolescență furată de sărăcie