Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a declarat luni, la B1 TV, că Programele Naționale de Dezvoltare Locală 1 și 2, primul inițiat de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, trebuie încheiate cel mai târziu în 2023.

Acesta a precizat, însă, că trebuie găsită în continuare finanțare pentru cel puțin două proiecte: extinderea rețelei de apă și canalizare și pentru modernizarea drumurilor. În primul caz, am putea beneficia de mai mulți bani prin Planul Național de Reziliență și Redresare, în schimb, în ceea ce privește modernizarea drumurilor, cel mai probabil va fi nevoie de finanțare națională, a explicat ministrul.

„Ministerul Dezvoltării nu e acum în faza de analiză sau evaluare a proiectelor, pentru că avem un portofoliu de proiecte pentru care există contracte de finanțare încheiate, cam 40% din ele sunt finalizate, cu recepția la terminarea lucrărilor, 60% sunt încă în curs. Dacă vreți, anvelopa bugetară totală pentru PNDL 1 și 2 însumează 44 de miliarde de lei, din care plătiți la zi 20 și ceva de miliarde. Mai e un rest de executat ca valorare de 17 miliarde, care nu se va executa anul acesta. Anul acesta și anul viitor, maxim în 2023, aceste două proiecte trebuiesc închise.

În funcție de analiza a ceea ce avem pe PNDL 1 și 2, sunt cel puțin două domenii care, din punctul nostru de vedere, trebuie să găsim finanțare pentru ele: extinderea rețelei de apă și canalizare – avem și infringement pe acest domeniu, aici clar nu trebuie să ne oprim și trebuie să vedem vehicolul prin care finanțăm aceste proiecte, și pe partea de modernizare de drumuri în mod evident e o nevoie extraordinar de mare. Finanțare pentru ele va trebui găsită și în continuare. Asta înseamnă noi proiecte.

E o oportunitate acest Plan Național de Reziliență și Redresare cel puțin pe partea de apă și canalizare, unde credem că sunt șanse ca o parte din proiecte să fie finanțate. Pe partea de drumuri mai puține șanse, probabil, deci va trebui să găsim finanțare națională”, a declarat Cseke Attila

Articolul precedentEXCLUSIV, LEGILE PUTERII Raluca Turcan: Sporul de calculator nu ar trebui să existe
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 158. Service pentru Enterprise