Managerul Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, a criticat dur, joi seară, declarațiile făcute în spațiul public de către unii politicieni care au criticat purtatul măștii de protecție și le-a transmis și un mesaj celor care nu cred în noul coronavirus și nu se protejează. “I-am invitat să nu ne apeleze, dar, binențeles, dacă vin o să-i tratăm”, a spus medicul, la emisiunea “Legile Puterii” de la Realitatea Plus.

“Acești oameni politici, iresponsabili, decredibilizează sistemul sanitar. Eforturile și strigătele noastre sunt de ajutor, să fie toată populația lângă noi pentru că și noi suntem 24/24 la capătul pacienților. Faptul că unii dintre domniile lor ne decredibilizează, cred sau nu cred, dar, cu bună-știință, îndeamnă oamenii să nu poarte aceste măsuri banale de protecție. Deci noi aici nu vorbim de botniță, nu vorbim de măsuri de coerciție, nu vorbim de dictatură medicală, vorbim de câteva măsuri simple: să porți masca cum trebuie, să te speli mai des pe mâini, să ai o igienă sanitară mai riguroasă, așa cum e normal să o avem, și să ai o anumită distanțare sanitară.

Practic, asta se traduce în cei 7 ani de acasă, se traduce în a fi civilizat și responsabil cu noi înșine și cu cel apropiat nouă. Întâlnim tot felul de fenomene și tot felul de fenotipuri în practica cotidiană și noi îi tratăm și îi respectăm pe toți. Eu sunt medic, eu nu fac dosar penal, dar, pe de altă parte, eforturile noastre sunt zădărnicite de acești iresponsabili”, a spus Cristian Oancea, la Realitatea Plus.

Managerul Spitalului “Victor Babeș” din Timișoara le-a cerut oamenilor s[ respecte munca titanică dusă de medici în perioada aceasta.

“În spatele unui pacient care se infectează sunt cel puțin 5-6 cadre medicale, că sunt medici, că sunt asistente, că sunt ambulanțieri, care au grijă de acel om. Suntem aceiași oameni și când erau 300 de pacienți, și când sunt 3.000 de pacienți. De luni și luni de zile, personalul medical, cel puțin la noi, și-a luat foarte puține zile de concediu, iar cei din Terapie aproape deloc pentru că resursa umană este limitată. Și atunci când suntem învinovățiți în public de acești oameni iresponsabili …noi am cerut un respect. Domnule, respectă-ne munca! Respectă-ne munca de 24 de ore din 24, 7 zile din 7! Crezi sau nu crezi, dar, te rog, respectă ceea ce facem pentru cei care vor să aibă o șansă la viață”, a completat Oancea.

Cât despre faptul că le-a transmis celor care nu cred în Covid-19 și nu se protejează să nu vină în spitale pentru tratament, medicul a explicat: “I-am invitat să nu ne apeleze, dar, binențeles, dacă vin, o să-i tratăm. Am avut eu personal pacient pe care l-am tratat de Sars-Cov-2, l-am vindecat și omul a plecat din spital și nu a crezut că a avut Sars-Cov-2 și că i-am făcut alt diagnostic”.

“Trăim într-o dictatură a minorității, ceea ce nu este normal. Crezi sau nu crezi, este problema fiecăruia , libertatea la viață, dar te rugăm să ne respecți cum și noi te respectăm ! (…) Suntem într-un tsunami, am intrat deja. Eu m-am bazat pe date date de colegii mei de la Sănătate Publică. Vedeți că trăim într-o situație în care sistemul medical e pus sub o presiune mare. Mă uit cu îngrijorare deja la cifrele care definesc formele severe și foarte severe de patologie. Uitați-vă cum sistemul de Terapie Intensivă este pus la grea încercare. Lupta acum se dă pe două fronturi : în stradă, cu responsabilitatea fiecăruia dintre noi și, în al doilea rând, în secțiile de Terapie Intensivă! „, a conchis medicul.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentAmericanii vor investi 8 miliarde de dolari pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă
Articolul următorOrban către guvern: ”Să operaționalizați și TEL VERDE și să îl popularizați, astfel încât să putem să direcționăm controalele în funcție de apelurile primite”