Vicepreședintele ALDE București, Cristian Barbu, este de părere că acțiunile recente ale Guvernului PNL nu fac decât să decredibilizeze armata.
”PNL încearcă, pe toate căile, să decredibilizeze armata.
Voi puncta doar câteva dintre acțiunile concrete, clare, prin care argumentez că PNL-ul nu face altceva decât să implice armata în situații care conduc la scăderea încrederii oamenilor în armată, o instituție fundamentală a oricărui stat, nu numai a României.
În componența primului guvern Orban (noiembrie 2019) a fost numit ca ministru al apărării un militar care și-a depus demisia din rândul cadrelor active DOAR în ziua în care a fost validat de comisia de specialitate din parlament. Acest militar (un profesionist indubitabil în ale milităriei, cu servicii remarcabile în teatrul de operații) a beneficiat de prelungirea mandatului de șef al SMAp printr-o procedură administrativă proprie numai Cotroceniului și pentru care Curtea Constituțională a arătat adevărul. Normalitatea trebuie respectată din punct de vedere legislativ, chiar și în raportul președinte-MApN. Oare actualul ministru al apărării a jucat rolul de ”Calul troian” cu mult mai mult timp înainte de a se dezvălui adevărata sa identitate politică și poziția partinică din zona de conducere a armatei? Ce răspuns facil. Ce s-a urmărit? Evident că, prin această imixtiune a politicului ”acoperit” în armată s-a fragmentat unitatea instituției și s-a demonstrat că fisurile speculate, mai cu seamă politic, există și sunt la îndemâna unor conducători fără scrupule. Fractura s-a produs. Factura urmează a fi plătită de noi toți, ca cetățeni ce credem în adevăratele valori ale poporului român.
Starea de necesitate a făcut ca blindatele, mitralierele grele și puștile de asalt ale armatei să apară pe străzile orașelor din România. Poziționarea lor ostentativă prin locurile pe unde Ceaușescu făcuse același lucru în urmă cu 30 de ani nu a făcut altceva decât să rupă și mai mult din coeziunea dintre armata noastră și cetățeni. A fost gestul sălbatic prin care PNL-ul a vrut să înfricoșeze oamenii cu ajutorul unei instituții ce nu avea ce să caute acolo, atâta vreme cât există o mulțime de structuri specializate în ordine publică, care însumează o forță mai mare și adecvat instruită/dotată faţă de forțele armatei.
Armata, la ordinul decidenților politico-militari din cadrul PNL, a trimis avioane pentru a aduce dispozitive medicale absolut necesare în țară. Se știa, de la început, că aceste transporturi vor trebui decontate financiar printr-o formă agreată de guvern. Si iarăși Guvernul Orban… Armata a avut de suferit încă o dată, fiind implicată în discuții ce au adus o nouă umbră asupra ei.
Armata, în urma insistențelor acelorași decidenți politico-militari ai PNL-ului, a adus, cu eforturi umane, materiale și financiare însemnate, spitalul ROL II montat, în circa 3 săptămâni, cam ca la război ( ei, să nu credeți că așa este la războiul război…), la Institutul Ana Aslan. Cu toate că destinația și rolul de bază ale acestui complex și costisitor spital de campanie sunt cu totul altele, a fost inaugurat cu bucurie și mult simț patriotic chiar de către comandantul suprem, ca facilitate oferită luptei împotriva COVID 19. Nu mă gândesc că am risipit muncă și bani, că ineficiența acestui demers nejustificat se va dovedi printr-o ulterioară analiză serioasă, că au sărit cu pieptul înainte, ca la Mărășești, fără ca responsabilii din PNL să înțeleagă, pe deplin, situația și timpul pe care le trăim. Ciudat, mai ales că existau deja exemple funcționale în lume, la data la care deciziile au fost complet iresponsabil adoptate.
Astăzi, chiar în plină criză de locuri în spitale și în alte facilități sanitare sau medicale, nu numai pentru cei infectați cu COVID 19, ci și pentru mulți alți oameni bolnavi de miile de alte boli, spitalul ROL II se strânge. Dispar corturile acelea gonflabile, care au murit de bună bătrânețe, spun oficialii armatei, deși s-au născut în urmă cu circa 5 (cinci) ani! Rezultatul: iarăși decredibilizarea armatei!
Ar mai fi și abureala maximă cu ventilatoarele, cu dronele, cu izoletele, cu vaccinul românesc de la Cantacuzino ș.a. Și cum nu prea s-au concretizat aceste ”angajamente patriotice”, armata are de suferit, nu PNL-istul fălos.
Oare de ce nu a păstrat PNL-ul distanța decentă față de armată și s-a auto introdus, evident pe furiș, în rândurile acesteia? Simplu: nevoia de voturi! Clivajul din armată duce la fărâmițarea controlată și, de aici, simplitatea în a manipula. ”Distanțarea socială” a armatei de încrederea populației schimbă paradigma și devine un instrument util pentru PNL-iști, spre bucuria marelui conducător.
Și, ce să vezi?! Tot din partea ranchiunoșilor din PNL, armata a fost pusă pe răbojul pensiilor speciale. Și dă-i și luptă, ca să arate PNL-ul (mai cu seamă prin cel mai limbut și proaspăt PNL-ist dintre cei ”ascultați”) că militarii nu respectă regulile societății noastre și beneficiază de legi speciale, favorizante, în urma cărora pensiile (cine mai știe de nu se vor băga și peste salarii și alte drepturi ale militarilor), sunt speciale.
Atenție, guralivi PNL-iști, pensiile militarilor sunt legale și fac parte dintr-o suită de prevederi legislative justificate, sinonime cu cele din alte țări, care fac ca tocmai aceste pensii să fie de serviciu, adică pensii militare.
Până se va construi o nouă facilitate medicală la Institutul Ana Aslan, poate utilă și în viitor, nu numai în perioada de pandemie, ar fi util ca medicii și personalul medical calificat din armată să sprijine efortul colegilor din instituțiile civile și din acele noi spitale destinate luptei împotriva noului virus. Umăr la umăr cu societatea civilă, căci așa am crescut, așa trăim și aceasta ne este menirea. Noi, militarii, NU ne lăsăm ”distanțați social” de societatea românească.
Acum, în aceste zile, în care Guvernul Orban a pierdut orientarea, a greșit drumul și s-a rătăcit prin propriile meandre politice prostești, armata trebuie să își consolideze ferm poziția în slujba cetățenilor.”, scrie Cristian Barbu.