Exprim aprecierea pentru efortulrile impresionante si pentru mobilizarea exemplara in primirea celor care cauta refugiul in fata ororilor din Ucraina.
De la inceputul conflictului, România a oferit ajutoare consistente . Chiar astăzi un convoi umanitar cu 155 de tone alimentare a sosit azi la Chisinau.
În cadrul întîlnirii de astăzi am discutat propuneri concrete pentru a veni în sprijinul celor care se îndreaptă către noi.
În România, la Suceava, avem din 9 martie HUB-ul umanitar, un centru logistic care gestioneaza ajutoarele pentru Ucraina. Acest centru va fi folosit si pentru a acorda asistenta Republicii Moldova.
Am discutat si despre siguranta energetica a Republicii Moldova.
Am asigurat-o pe dna președinte de sprijinul nostru, atat bilateral, cât și la nivelul UE.
Pot spune că România face eforturi concrete nu doar in cadrul UE în interesul Republicii Moldova.
Ne vom concentra pe suplimentarea asistentei financiare si tehnice pentru refugiații din Ucraina.
Vom continua demersurile pentru mobilizarea instituțiilor europene pentru traseul european al Republicii Moldova. Noi știm că drumul către integrarea în UE nu este ușor. Dar orice drum oricât de greu incepe cu un pas. În ceea ce privește Republica Moldova, acest pas a fost făcut, prin inantarea cererii. Acest pas nu a fost făcut doar prin acea cerere, dar mai ales prin angajamentul sincer al actualei conduceri pentru un stat de drept. Am convingerea că decizia semnării cererii de aderare va conduce la accelerarea reformelor asumate de Chișinău”, a declarat Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Republica Moldova.
„Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uitam că pe teritoriul Republicii Moldova este un conflic prelungit. (…)
Reafirm sprijinul pentru rezolvarea politica a conflictului cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și fără afectarea traseului său către aderarea în UE”, a mai spus președintele Klaus Iohannis, aflat la Chișinău.