Președintele României, Klaus Iohannis, s-a dezlănțuit chiar lângă președintele Italiei, Sergio Mattarella. Iohannis a dat indicații despre cum să se poarte negocierile pe funcții la nivel înalt al Uniunii Europene, după ce s-a retras din cursa pentru șefia NATO și majoritatea statelor și-au exprimat susținerea pentru premierul Olandei, Mark Rutte.

“Este un lucru cunoscut că luni seara a avut loc o întrunire informală a șefilor de state și guverne din UE și am discutat despre rezultatul alegerilor și soluții pentru a ocupa funcții la nivelul UE. A fost o discuție informală și nu îmi permit să dau detalii, dar vă spun cum ar trebui să fie rezultatul.

Avem în UE un proiect de viitor, dacă îl gestionăm corect, în acord cu liniile de așteptare ale cetățenilor. Fiind negocieri politice, ele sunt complicate, fiindcă arhitectura UE e complexă. Trebuie să vedem care sunt complicațiile. UE e o uniune de state, nu de partide așa că ceea ce trebuie negociat e ca toate statele să se simtă implicate și servite în funcție de interesul național. NU e posibil ca un stat membru să fie ignorat sau marginalizat în aceste negocieri și dacă așa s-a întâmplat acest lucru trebuie corectat. Avem în UE și familiile politice. E utilă aceastăn chestiune pentru a gestiona mai bine viața politică și cum se negociară în UE, însă chiar dacă aceste familii trebuie să aibă un rol în negocieri, aceste formațiuni nu pot suprima rolul statelor în negocieri. De asta e mai complicat la aceste negocieri. (…) Dacă aceste familii politice au exagerat acest lucru trebuie corectat, e nevoie de un echilibru fin și negociat corect”, a spus Iohannis.

Articolul precedentCiucă despre data alegerilor prezidențiale: „Trebuie să negociem până avem un rezultat echilibrat”
Articolul următorKlaus Iohannis, despre alegerile prezidențiale: “Ele pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie”