Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. În ultimele săptămâni, a devenit o obișnuință deja conferința șefului statului pe teme de actualitate. Realitatea.net a transmis LIVE TEXT declarațiile președintelui.

Klaus Iohannis: „Peste două zile debutează campania electorală pentru alegerile locale, care vor avea loc în luna septembrie. Este pentru prima dată când, în România, scrutinul electoral și campania aferentă se vor desfășura în condiții excepționale, generate de epidemia de COVID-19. O premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință.

Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campania electorală, cât și scrutinul propriu-zis, în condiții de maximă siguranță sanitară, pentru a proteja sănătatea oamenilor și pentru a reduce riscul infectării participanților la procesul electoral.

Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri venite tocmai să asigure un cadru optim de desfășurare a acțiunilor electorale în condiții speciale. Există precedente, sunt țări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie, fără ca acest lucru să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări.

Trebuie să fim realiști, un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri speciale sunt înțelese, însușite și aplicate, atât de organizatori, cât și de cetățeni, riscul poate fi redus la minimum. Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să inițieze o campanie de comunicare și informare cu privire la aceste proceduri, astfel încât toată lumea să știe ce trebuie să facă, ce este permis și ce nu este permis, atât pe perioada campaniei, cât și, evident, în ziua votului.

Fac un apel la responsabilitate, și aici mă adresez în special candidaților la aceste alegeri locale, precum și echipelor acestora de campanie. Respectați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării! Niciun obiectiv electoral nu este mai important decât sănătatea, iar orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată.

Toate aceste proceduri elaborate de Guvern și Autoritatea Electorală Permanentă sunt gândite tocmai pentru a facilita accesul la urne al fiecărui cetățean al României cu drept de vot, în condiții de maximă siguranță, dar și să-i ofere oportunitatea de a-i cunoaște pe cei care candidează și oferta lor electorală. Pentru că alegeri în absența unei campanii, fie ea și atipică, nu pot fi imaginate într-o democrație. Cum, de asemenea, este foarte dăunător pentru o democrație să amâni pe termen nedefinit alegerile. 

Alegerile reprezintă fundamentul democrației. Chiar dacă trăim una dintre cele mai complicate perioade din istoria recentă a României, democrația nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile și libertățile de care ne bucurăm.

Să nu uităm că alegerile locale în România au fost deja amânate, pentru că la momentul respectiv nu ar fi putut fi organizate în siguranță. Acum însă știm care sunt măsurile de protecție care limitează transmiterea coronavirusului, ele se aplică deja în toate domeniile și vedem că funcționează, de aceea putem avea în România un proces electoral corect, care să se desfășoare în siguranță. Mă refer, desigur, la principalele reguli care deja fac parte din viața noastră de zi cu zi, cele privind purtatul măștii, păstrarea distanței și igiena mâinilor, cărora li se vor adăuga, în mod firesc, și norme specifice perioadei electorale.

Este important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți în următorii patru ani. Să-i alegeți în cunoștință de cauză pe cei care vă inspiră încredere, care sunt competenți și pot aduce dezvoltarea în orașele, în municipiile, în comunele în care locuiți.

În încheiere, vreau să subliniez că este esențial să facem tot ce ține de noi, autorități și cetățeni, pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive ale acestei pandemii nu trebuie să lăsăm să se adauge și un deficit de legitimitate a aleșilor, care pe termen lung riscă să ducă la slăbirea reprezentării cetățenilor și, implicit, a drepturilor lor civice.”

Tot miercuri, înaintea ieșirii președintelui Iohannis a avut loc și întâlnirea premierului Orban reprezentanţii din industria HoReCa, la ora 15.00. Şeful Executivului a precizat deja, luni, că cel mai probabil de la 1 septembrie ar putea fi deschise restaurantele, dar în anumite condiţii. Și ministrul Finanţelor Florin Cîţu se declară un susţinător al redeschiderii restaurantelor, arătând că este nevoie ca industria ospitalităţii să fie un sector „sănătos şi puternic şi pe picioarele lui”. Declarația a fost făcută, în exclusivitate, marți, la Realitatea PLUS.

Sunt așteptate, de asemenea, și declarații pe tema moțiunii de cenzură, inițiată de PSD și citită deja în  Parlament, prin care social-democrații vor să dărâme Guvernul liberal condus de Ludovic Orban înaintea celor două scrutinuri electorale – locale, în 27 septembrie 2020, parlamentare, în decembrie 2020.

 

Articolul precedentÎnregistrare EXPLOZIVĂ | Cum înregistra Vlad Cosma: ”Îmi cerea mai mult decât prejudiciul”. Cum s-a făcut flagrantul procurorului
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 54. Pandemia, “șansa” micului românesc