Miercuri, președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe Martin Schulz, președintele Fundației Friedrich Ebert (Friedrich-Ebert-Stiftung) și fost președinte al Parlamentului European, conform unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Cei doi oficiali au abordat teme de maximă importanță pentru viitorul Uniunii Europene și pentru stabilitatea geopolitică globală. Printre subiectele discutate s-au numărat noua configurație politică a Uniunii Europene: Iohannis și Schulz au analizat schimbările recente din peisajul politic european și implicațiile acestora pentru statele membre. Discuțiile au vizat modul în care UE poate naviga aceste schimbări pentru a-și menține unitatea și eficiența în procesul decizional, dar și situația geopolitică. Un punct central al întâlnirii a fost evoluția conflictului din Ucraina. Președintele Iohannis și Martin Schulz au discutat despre impactul acestui conflict asupra securității regionale și globale, precum și despre rolul pe care Uniunea Europeană îl poate juca în promovarea păcii și stabilității.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a transmis felicitări pentru împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea reprezentanţei Fundaţiei Friedrich Ebert în România şi a exprimat aprecierea faţă de activitatea susţinută a acesteia pentru consolidarea statului de drept, a bunei guvernări şi a democraţiei participative.

 
 

În contextul recentelor alegeri pentru Parlamentul European, întrevederea a reprezentat o oportunitate pentru o analiză a noii configuraţii politice a Uniunii Europene şi a priorităţilor sale pentru următoarea legislatură. Preşedintele României a subliniat importanţa unităţii şi a coeziunii la nivel european, în contextul creşterii influenţei forţelor extremiste, dar şi necesitatea stabilirii unor măsuri prin care proiectul european să răspundă mai bine nevoilor cetăţenilor şi să fie adaptat provocărilor actuale şi viitoare.

La discuţii, au fost abordate şi aspecte privind situaţia geopolitică din regiune şi la nivel global, inclusiv evoluţiile conflictului din Ucraina şi modalităţile prin care Uniunea Europeană îşi va putea consolida influenţa şi competitivitatea la nivel global. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că ţara noastră va rămâne un factor de stabilitate şi echilibru în regiune şi în Europa, iar consolidarea acestui statut reprezintă un angajament al autorităţilor române.

 
 

De asemenea, au fost evocate relaţiile foarte bune dintre România şi Germania, bazate pe o strânsă cooperare bilaterală, la nivel european, aliat şi internaţional. În acelaşi timp, a fost subliniat rolul important al relaţiilor interumane pentru dezvoltarea cooperării româno-germane, fiind evidenţiată contribuţia importantă a minorităţii germane din România şi a comunităţii româneşti din Germania, mai spune sursa citată.

 
Articolul precedentLovitură devastatoare pentru primărița rezist! S-a încheiat numărătoarea voturilor, Clotilde Armand se află cu sute de voturi în urma lui George Tuță
Articolul următorMircea Geoană, întâlnire de taină cu milionarii lui Coldea