Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că nu va exista un boicot la nivelul statului sau al autorităților împotriva Austriei. Declarația a fost făcută înainte de participarea la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care are loc la Bruxelles. Șeful statului s-a arătat circumspect și față de scenariile optimiste privind o eventuală răsturnare de situație pe termen scurt, “afirmând că o parte din proceduri trebuie reluate, nu chiar de la început, dar foarte de jos”.

“Este foarte clar că integrarea rămâne obiectiv strategic pentru România si pentru mine ca președinte. Să vedem însă care sunt probleme care trebuie înlăturate

Avem 2 probleme:

– Atitudinea Austriei, care acum a votat “NU”, dar recent a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu un “NU” definitiv

– votul Olandei a fost mixt, pentru noi a fost un “DA”, ia pentru Bulgaria a fost o jumătate de “NU”.

Acestea sunt chestiuni care trebuie rezolvate. Acest moment după părerea mea poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva trebuie exclus. Am auzit opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și al autorităților publice.

Pe tot parcursul demersurilor am avut foarte mult sprijin. Comisia Europeană ne-a susținut cu bună credință, președinția cehă ne-a sprijinit ca lucrurile să iasă bine.

În continuare vom avea președinția suedeză și deja am purtat discuții cu premierul Suediei.

Următorul pas trebuie să fie o reușită, nu-și dorește nimeni să ajungem într-un consiliul JAI cu un vot negativ.

DECIZIA DIN JAI NU SE VA SCHIMBA DE LA O ZI LA ALTA, ADERAREA E POSIBILĂ ÎN 2023

“Am văzut că există mulți sfătuitori publici în ce privește Consiliul de azi și mâine, voi ridica problema, dar soluții vor fi găsite în următorul Consiliul JAI care va fi mai bine pregătit.

Va fi nevoie de multă muncă. Ciudată vânătoare de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Vinovații nu se găsesc în România.

Suntem în faza în care trebuie să reluăm nu de la zero, ci de destul de jos. Vă rog să nu aveți așteptarea că se va decide azi sau mâine. O aderare este posibilă în 2023.

EU ȘI ECHIPA MEA N-AM AGREAT DECUPLAREA DE BULGARIA

Nu se putea face mai mult, schimbarea de atitudine s-a produs cu câteva zile înainte de JAI. Sunt alte motivații politice acolo. Nu se putea anticipa.

Pur teoretic chestiunea votului olandez are două soluții, fie Olanda zice “DA”, fie se votează separat. Personal cred că intrarea împreună în Schengen e considerabil mai bună. Dacă Bulgaria rămâne singură în fața valului migrator care nu a încetat, nu e o soluție bună. Eu și echipa mea nu propunem decuplarea.

Articolul precedentPrețurile alimentelor au crescut cu peste 21% în ultimul an, iar inflația generală se apropie de 17%
Articolul următorAcționarul DETACO DEMASCĂ MINCIUNA G4Media. Iată documentele care dovedesc cine vrea să preia majoritatea ROMPREST