Președintele Klaus Iohannis a anunțat toate măsurile luate de România pentru a reduce cât mai mult efectele pe care le are războiul declanșat de Rusia în Ucraina în anul 2022.  

Președintele României, Klaus Iohannis, a publicat un raport al intervențiilor țării noastre pentru a atenua cât mai mult efectele războiului declanșat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Ucraina, din 24 februarie 2022. Șeful statului a explicat la Summitul Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC) măsurile luate de România în special în crizele alimentară și umanitară provocate de războiul Rusiei în Ucraina. Acesta a participat, în perioada 17-18 iulie 2023, la Summitul CELAC, desfășurat la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Reuniunea la nivel înalt la care a participat Klaus Iohannis a avut ca obiectiv principal relansarea parteneriatului strategic dintre cele două zone geografice, în noul context geopolitic și geoeconomic global, afectat inclusiv de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, context care a generat riscuri pentru ambele regiuni, dar și noi oportunități comune. Obiectivele parteneriatului reînnoit UE-CELAC se concentrează pe realizarea unei conectivități sustenabile sporite, sprijinirea tranziției verzi și a digitalizării, creșterea rezilienței lanțurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanței multilateralismului, a bunei guvernări și a valorilor democratice, transmite Administrația Prezidențială.

În intervențiile sale din cadrul reuniunii, Președintele României a salutat organizarea Summitului UE-CELAC ca un moment necesar de reapropiere a unor comunități regionale cu abordări și interese preponderent convergente.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră sprijină ferm dialogul și cooperarea constructivă cu partenerii din regiune și susține organizarea periodică a reuniunilor la nivel înalt dintre cele două blocuri.

Președintele României a reamintit discuțiile sale cu Președintele Braziliei, Președintele Chile și Președintele Argentinei, care au evidențiat interesul comun al Uniunii Europene și al Americii Latine de a așeza parteneriatul pe noi fundamente, mai solide și mai actuale, și care au contribuit la pregătirea Summitului.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile țării noastre pentru diminuarea efectelor crizei alimentare și umanitare cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Totodată, referindu-se la una din temele principale ale Summitului, Președintele Klaus Iohannis a prezentat viziunea României cu privire la cele mai eficiente măsuri de combatere a efectelor schimbărilor climatice.

Președintele României a susținut concentrarea cooperării bi-regionale atât pe combaterea mai eficientă a riscurilor cauzate de schimbările climatice, cât și pe valorificarea tranziției verzi ca nouă oportunitate comună.

Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța educației pentru mediu și a deprinderii de către cetățeni a unor noi abilități adaptate tranziției verzi.

De asemenea, Președintele României a mai susținut necesitatea implicării Uniunii Europene în sprijinirea statelor cu reziliență scăzută la dezastre și a exemplificat cu proiecte ale țării noastre în domeniu, care pot servi drept sursă de inspirație și consolidare instituțională inclusiv în regiunea Americii Latine și Caraibilor.

Președintele Klaus Iohannis a pledat, de asemenea, pentru identificarea de proiecte cu aplicare regională în acest domeniu, în cadrul implementării Noii agende UE-CELAC.

În marja Summitului, Președintele României a avut o întrevedere cu președintele pro tempore (în exercițiu) al CELAC, Ralph Gonsalves, Prim-ministrul Saint Vincent și Grenadine, care a co-prezidat Summitul alături de președintele Consiliului European. Cei doi înalți demnitari au abordat teme de interes pentru cele două regiuni, precum și subiecte de cooperare bilaterală politico-diplomatică și sectorială.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul țării noastre de a fi o voce activă în relația UE – regiunea Caraibilor, plecând de la dezvoltarea pe mai departe a relațiilor bilaterale și a unor proiecte de sprijin în favoarea regiunii care și-au dovedit succesul în anii anteriori. În plan bilateral, relația României și Saint Vincent și Grenadine a fost apreciată ca foarte bună, fiind discutate oportunitățile educaționale pentru studenți, dar și deschiderea unui consulat onorific în această țară.

Totodată, Președintele României a prezentat perspectiva țării noastre privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul multidimensional acordat și a subliniat importanța acțiunii comune pentru apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Articolul precedentNoi taxe și impozite pentru români. Guvernul vrea să scumpească viciile
Articolul următorIohannis: Alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare va permite derularea de proiecte majore de înzestrare a Forţelor Aeriene