„România dispune de resurse de gaz natural pe teritoriul terestru, dar în ultima vreme s-au găsit resurse importante şi în zona apelor teritoriale, zona coastei”, susține președintele Klaus Iohannis, menționând că și acolo este planificată o investiţie a două companii, una europeană şi una românească. „Ne aşteptăm ca, în viitorul destul de apropiat, această resursă să poată fi exploatată”, a transmis șeful statului. Președintele a mai spus și că România poate deveni un partener şi, totodată, un furnizor relevant de energie pentru Ungaria.

Potrivit președintelui, România poate să devină un partener şi un furnizor relevant de energie pentru Ungaria şi consideră că acest lucru este unul foarte bun, pentru că Ungaria, România, şi toată Europa doresc „să se decupleze de resursele ruseşti”.

  „Noi toţi suntem într-o etapă nouă, importantă şi definitorie pentru economia europeană. Dorim să mergem spre o economie verde, care se bazează în principal pe resurse energetice regenerabile. Şi avem ambiţia, este o decizie a Consiliului European, ca până în anul 2050 să avem o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Acest lucru este posibil dacă trecem economiile noastre pe resurse regenerabile, dar până atunci economiile noastre trebuie nu doar să supravieţuiască, ci şi să se dezvolte şi să crească, şi atunci cu toţii avem nevoie de resurse pentru tranziţie. Pentru România, chiar dacă avem o proporţie mare deja de regenerabile, sursele energetice de tranziţie sunt gazul natural şi energia nucleară, pe care le folosim, şi pe unele, şi pe altele. România dispune de resurse de gaz natural pe teritoriul terestru, dar în ultima vreme s-au găsit resurse importante şi în zona apelor teritoriale, zona coastei. O investiţie acolo este planificată de o asociere între două companii, una europeană şi una românească. Nu vreau să le nominalizez, dar se progresează şi ne aşteptăm ca, în viitorul destul de apropiat, această resursă să poată fi exploatată”, a declarat Iohannis, întrebat fiind, la Budapesta, dacă a discutat cu omologul său Katalin Novák despre cooperarea bilaterală în domeniul energetic şi dacă cele două state negociază în acest moment cumpărarea de gaz sau alte surse de energie, sau dacă există posibilităţi ca programul Neptun să fie lansat, relatează News.ro.

„Este foarte clar că România poate să devină un partener şi un furnizor relevant de energie pentru Ungaria şi cred că ar fi un lucru foarte bun, fiindcă şi Ungaria, şi România, şi toată Europa vrea să se decupleze de resursele ruseşti. Vrem să avem alte surse de energie. Sigur, în detaliu aceste chestiuni se rezolvă pe o bază comercială, sunt companiile care vor exploata, companiile care transportă, companiile care importă, dar, ca să funcţioneze aceste lucruri foarte bine, este nevoie de o interconectare bună între economiile noastre şi, concret, de o interconectare fizică bună, şi am înţeles că există dorinţa de ambele părţi de a face paşi hotărâţi în această direcţie. Deci, iată o oportunitate foarte bună pentru România şi Ungaria să devină parteneri strategici şi în domeniul energiei”, a mai spus președintele.

Citește și Președintele Ungariei i-a promis lui Klaus Iohannis sprijin pentru aderarea la Schengen. Viktor Orban nici n-a vrut să-l vadă

Articolul precedentȘedința CSAT, convocată de Klaus Iohannis la ora 12.00, la Cotroceni
Articolul următorInflația a scăzut la 8,8% dar prețurile rămân mari în continuare