Prin aprobarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar vor fi acordate granturi pentru cel puțin 2.500 din cele peste 3.000 de unități de învățământ de stat de nivel gimnazial, identificate cu prioritate de intervenție ridicată sau medie, pe baza indicelui de vulnerabilitate.

Programul va fi derulat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) și în concordanță cu Proiectul Național de Reformă „România Educată”, asumat prin Memorandum de Guvernul României.

Prin această hotărâre este atins primul jalon asumat prin “Componenta 15. Educație din Planul Național pentru Redresare și Reziliență, Reforma 3. Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4. Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar.”

Identificarea unităților de învățământ de stat care școlarizează elevi din învățământul primar și gimnazial în care există un procent mare de elevi în risc de abandon școlar și sprijinirea acestora în colectarea de date relevante și realizarea planurilor de activități individualizate se va efectua prin intermediul Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).

Lista celor 3.235 de școli eligibile identificate prin utilizarea MATE va fi publicată în următoarele ore, iar lista unităților de învățământ care vor beneficia de aceste granturi (în valoare de maximum 200.000 euro) va fi stabilită și aprobată prin ordin al ministrului educației, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial în prima parte a anului 2022.

Programul  se va derula în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR în valoare de 543 milioane euro – componenta PNRR nerambursabilă.

Articolul precedentDrept la replică Anton Pisaroglu
Articolul următorMesajul lui Gabriel Oprea la final de an: ”Sa pretuim mai mult viata, sanatatea, sa ne pretuim mai mult familiile, prietenii, sa ne iubim mai mult aproapele”