“Am participat astăzi la reuniunea comună a Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) și a Comisiei de Inteligență Artificială în Era Digitală din Parlamentul European”, a afirmat eurodeputatul Dan Motreanu luni. Tema a fost una specială, a mai arătat acesta. 

 

“Am participat astăzi la reuniunea comună a Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) și a Comisiei de Inteligență Artificială în Era Digitală din Parlamentul European, pe tema: <Cum poate inteligența artificială (AI) să promoveze tranziția către o viitoare agricultură mai inteligentă și mai durabilă?>

Populația globală crește rapid. Se estimează că până în 2050, pe tot globul vor fi va ajunge la 9,8 miliarde de oameni. Este un semnal și pentru sectorul agricol care ar trebui să-și dubleze producția de alimente, utilizând aceleași suprafețe de teren. 

Agricultura se confruntă deja cu provocări majore, precum gestionarea efectelor schimbărilor climatice tot mai accentuate și scăderea fertilității solurilor în urma practicilor agricole intensive.

Inteligența artificială poate veni cu o serie de soluții la aceste provocări și poate fi utilizată pentru a construi un sistem alimentar sustenabil în UE. AI poate asigura o alimentație mai sănătoasă prin reducerea la minimum a utilizării îngrășămintelor, a pesticidelor și irigațiilor, precum și prin susținerea productivității și reducerea impactului asupra mediului.

Numeroase ferme din Europa utilizează deja AI pentru a monitoriza mișcarea, temperatura și consumul de hrană pentru animalele lor, în timp ce alte ferme investesc în dezvoltarea unor roboți pentru diverse munci, precum culesul fructelor. În același timp, culturile pot fi supravegheate cu ajutorul dronelor, care colectează informațiile de care fermierul are nevoie pentru a lua decizii care să-i sporească producția: necesarul de apă, de îngrășăminte și de ierbicide pentru fiecare metru pătrat de teren. Cu ajutorul AI se economisesc resurse, se crește productivitatea și se obține o raționalizare a chimicalelor utilizate și, implicit, o reducere a impactului asupra mediului.

Utilizarea AI în sectorul agricol nu înseamnă însă că locurile de muncă vor dispărea, ba chiar dimpotrivă. Vor apărea noi locuri de munca de înaltă calificare remunerate corespunzător, precum: controlorii de drone, programatorii, supraveghetorii roboților agricoli și a utilajelor autonome.

Pentru o bună implementare a tehnologiilor AI în sectorul agricol în toate statele membre, UE accelerează prin intermediul fondurilor de coeziune conectivitatea la internet în bandă de mare viteză în zonele rurale. Totodată, prin intermediu Politicii Agricole Comune (PAC), UE trebuie să consolideze sprijinul financiar și transferurile de cunoștințe și de tehnologii pentru toți agricultorii, indiferent de mărime.”, a explicat Motreanu.

Sursa: Realitatea de Dambovita

Articolul precedentLupta pentru șefia PNL: Întâlnirea de taină a miliardarilor din spatele lui Cîțu – Cine face jocuri subterane DETALII EXCLUSIVE
Articolul următorIa pastila SRS: Rusia sau China? Cine e dușmanul