La 5 ani de la intrarea în vigoare a Acordului de la Paris, cele mai mari economii mondiale se angajează într-o cursă către atingerea neutralității climatice, menținerea creșterii temperaturii globale sub 1,5°C!

Eurodeputatul Dan Motreanu(PNL,PPE) anunță că a votat in Plenul Parlamentului European o rezoluție referitoare la Conferința ONU privind schimbările climatice, care va debuta peste zece zile la Glasgow (COP26).

Alături de Uniunea Europeană, tot mai multe țări se angajează să atingă un nivel net al emisiilor egal cu zero până la jumătatea secolului.

SUA s-au angajat să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră la jumătate până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005, și vizează un nivel net al emisiilor egal cu zero până în 2050.

China, a cărei economie depinde îngrijorător de cărbune, a anunțat că va atinge un nivel maxim al emisiilor de CO2 înainte de 2030 și un nivel net al emisiilor de CO2 egal cu zero înainte de 2060.

Potrivit eurodeputatului aceste angajamente trebuie să fie transpuse urgent în politici, acțiuni și resurse financiare solide.

“Unele din cauzele profunde ale schimbărilor climatice și ale pierderii biodiversității sunt comune și pandemiilor: schimbarea destinației terenurilor, extinderea și intensificarea agriculturii, comerțul cu specii sălbatice și consumul lor. De aceea, solicităm cooperare internațională pentru a combate schimbările climatice și declinul biodiversității, iar toate guvernele din lume trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a le combate fără întârziere.”

Prin rezoluția votată:

-invită Comisia și statele membre să colaboreze îndeaproape cu principalii emițători, cu țările vulnerabile în fața schimbărilor climatice, cu partenerii transatlantici și cu președinția britanică a COP26;

încurajeaz[ UE să își intensifice relațiile diplomatice și să devină mediator între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, un rol care în trecut s-a dovedit esențial pentru a obtine rezultate în cadrul COP anterioare;

-invită Comisia și statele membre să colaboreze îndeaproape cu principalii emițători, cu țările vulnerabile în fața schimbărilor climatice, cu partenerii transatlantici și cu președinția britanică a COP26 pentru a asigura propuneri politice și acțiuni care mențin creșterea temperaturii sub 1,5° C.

Sursa: Realitatea de Ialomita

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Negocieri fără concluzii între PNL și UDMR
Articolul următorGabriel Oprea: „Nicolae Ciucă e cea mai bună alegere de premier în aceste vremuri. Președintele Iohannis a făcut o mutare excepțională”