“Spovedania” unui infractor dat în urmărire internațională a agitat apele și așa mult prea tulburi în care se scaldă Serviciile Secrete. Aducând acuzații grave la cel mai înalt nivel, Cristian Rizea, fost deputat PSD, un nume care nu s-a făcut remarcat cu nimic pe scena politică dar care a beneficiat, ani la rând, de un trai îndestulat, asigurat din tot felul de “comisioane”, a început să zgâlțâie din temelii caracatița sistemului de Sănătate. Din ea, scrie Rizea, ar face parte jurnaliști, oameni de afaceri și politicieni despre care fostul pesedist susține că ar conduce România din umbră.

Într-un amplu editorial apărut, sâmbătă, pe MEDIAFAX, istoricul Marius Oprea face o serie de dezvăluiri despre unul dintre acești “băieții deștepți” din Sănătate: Andrei Mihai Dracea, “tăticul” licitațiilor la minut din sistemul sanitar. 

“Tânărul întreprinzător Andrei Mihai Dracea s-a născut la Moscova înainte de 1989, ceea ce poate da indicii asupra obîrşiei sale şi, potrivit dezvăluirilor deputatului-fugar Cristian Rizea, şi-a făcut studiile tot acolo. Studii care i-au fost de folos – tinde să ajungă un tînăr oligarh în România”, notează Marius Oprea.

Dacă nu era deputatul Rizea, el însuşi un fost “acoperit” al SRI-ului, “care fuge de braţul legii după ce a băgat cam adînc mîna în puşculiţa comună”, atrage atenția Oprea, nici n-am fi auzit de tânărul Dracea. 

Cum a intrat Andrei Mihai Dracea în lumea selectă a “băieţilor subţiri”

Controversatul afacerist Andrei Mihai Dracea s-a bucurat de un debut în forță, cu afaceri aflate sub protecţia SRI, prin două cadre ale instituţiei: Nicolae Sergiu Ciobanu, finul şi fostul prim-consilier al lui George Maior la SRI, şi Victor Matei, profesor la Academia Naţională de Informaţii, susține Marius Oprea. “Primul, aşa cum se reţine într-un dosar deschis la DNA pe numele lui în septembrie 2017, în legătură cu mai multe matrapazlîcuri de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se lăuda unui denunţător cam în termenii următori: „Păi, da’ în sănătate nu există un domeniu unde să nu cunosc sau să nu mă mişc, pentru că, de atâţia ani de zile, am avut tot felul de contacte…””, notează Oprea.

“Legătura lui Dracea cu consilierul lui George Maior a fost una benefică. Prin atot-ştiutorul Nicolae Sergiu Ciobanu, el a intrat în relaţii de afaceri cu Victor Matei, administrator al firmei General Service Grup 98 (unde tatăl său de 89 de ani figura ca patron), dar şi profesor de sociologie la Academia Naţională de Infomaţii a SRI-ului, unde preda ”managementul crizelor”. Andrei Mihai Dracea s-a asociat curînd cu profesorul Matei de la pepiniera de cadre SRI, care i-a fost ”profesor” în obţinerea de contracte cu statul – cel din urmă avea în jur de 50 de asemenea contracte, în valoare de 40 milioane de euro: cu Institutul Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, cu Primăria Municipiului Bucureşti, pentru consolidarea şi restaurarea Observatorului Astronomic, cu Metrorex, cu Registrul Auto Român, cu Institutul Parhon, cu Poşta Română, cu RATB, cu Teatrul Metropolis, cu Apa Nova, cu Agenţia Naţionale pentru Locuinţe etc. Şi chiar cu Serviciul Român de Informaţii însuşi, unde Victor Matei preda la Academia Naţională de Informaţii, şcoala de ofiţeri a SRI-ului: în 2016, a ”reabilitat şi modernizat” căminul-garnizoană Maramureş – Olimp al SRI de pe litoral, pentru 20,8 milioane lei”, notează Marius Oprea. 

 
“Cei doi proaspăt asociaţi, Matei şi Dracea, prin firmele lor General Service Grup 98 şi Vavian Trading (cea din urmă ajunsă de curînd în vizorul presei, prin contractele în serie cu statul, în aceste zile ale pandemiei coronavirsului) au obţinut de la Consiliul Judeţean Ilfov al liberalului Marian Petrache contractul de “reabilitare, modernizare şi echipare” a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, în valoare de aproape 11 milioane şi jumătate de euro. Ca să fie eticheta atribuirii şi mai clară, celor două firme li s-a adăugat în acest contract şi Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea, vărul lui Florian Coldea, firmă deţinătoare şi a contractului de construire şi a spitalului orăşenesc de la Mioveni, în valoare de peste 55 de milioane euro. Consilierul şi finul lui Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu, nu se lăudase degeaba: ”în sănătate nu există un domeniu unde să nu cunosc, sau să nu mă mişc””, mai precizează Oprea.

În prezent, “în putere” ar fi rămas numai Andrei Mihai Dracea. “După arestarea şi scoaterea din joc a lui Nicolae Sergiu Ciobanu, fostul prim-consiler al directorului SRI George Maior, la sfîrşitul anului 2017, în dosarul de la DNA deja pomenit, nici despre profesorul Victor Matei de la Academia Naţională de Informaţii nu s-a mai auzit mare lucru, iar despre Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea s-a scris deja destul de mult, pentru a fi socotită şi ea compromisă”, notează Oprea.

“N-ar fi exclus ca însuşi Dracea să-i fi înlăturat pe cei de mai sus din competiţie, pentru a rămîne singur ”în fruntea bucatelor” în afacerile cu sănătatea noastră. Aşa s-ar explica ascensiunea din ultimii doi ani a firmei Vavian Trading, deţinută de medicul Dracea, despre care nimeni nu ştie ce specialitate medicală are, în afara contractelor din sănătate. Anul trecut a cîştigat 28 de licitaţi, în valoare de aproape 80 milioane de lei. O mare parte din bani a venit fără licitaţie (doar prin concurs de oferte) de la Spitalul de Urgenţă Sfîntul Ioan, din Capitală, de fapt de la directorul medical Florin Geavlete, aflat în strînse relaţii cu ofiţeri SRI, el însuşi avînd, după cum singur arată în CV-ului său, ”studii de securitate”. Probabil a frecventat inculsiv cursurile profesorului Victor Matei, ”constructorul de spitale” de la Academia Naţională de Informaţii”, continuă Marius Oprea.

Andrei Mihai Dracea, “omul Sistemului”

“Că medicul Dracea este un asemenea ”om din sistem”, după părerea mea nu mai încape îndoială. Cum am spus deja, Vavian Trading a luat pe bandă contracte cu spitale în timpul pandemiei de coronavirus, despre care a scris presa în ultima perioadă, fără licitaţie publică – nu mai puţin de 80. Probabil i-a luat locul lui Ciobanu, devenind ”unul dintre oamenii de casă ai sistemului din Sănătate”, cum a fost descris de Rizea. Iar dovada cea mai clară a legăturii pe care Andrei Mihai Dracea o face între ”afacerile din sănătate” şi SRI este modul în care a obţinut aceste contracte: unul dintre ele a fost adjudecat de firma lui Dracea la un minut după ce un spital a publicat anunţul, la ora 14:58; contractul a fost perfectat după încă un minut. Un altul, cîştigat în aceeaşi zi, a fost semnat între spitalul beneficiar şi firma lui Dracea, Vavian Trading (singura firmă ofertantă în ambele cazuri), în mai puţin de un minut. Într-o asemenea situaţie, de bază este accesul privilegiat la informaţii. Acces pe care îl poate avea fie un om al Serviciului Român de Informaţii, cu conexiuni în sistemul de achiziţii al tuturor spitalelor, fie o firmă ”protejată” sau ”acoperită” a SRI-ului”, atrage atenția Marius Oprea.

Cine sunt “băieții deștepți” din Sănătate și “licitația la minut”. Cum s-a îmbogățit un absolvent la Moscova

O anchetă Realitatea PLUS despre “băieții deștepți” din Sănătate și profitorii pandemiei de COVID și despre cum sunt sifonați banii din sistemul medical prin licitații la minut a scos la iveală detalii tulburătoare despre oamenii care fac afaceri grele cu statul și câștigă contracte fără licitație. 

Printre ei se află și Andrei Mihai Dracea, cel care a reușit performanța să câștige zeci de contracte la doar un minut după deschiderea ofertelor. 

Una dintre firmele conduse de Dracea e Vivian Trading. Fix 80 de contracte a încheiat Vivian Trading de la începutul anului până acum. Toate, fără licitație. Suma totală depășește jumătate de milion de lei. Doar în aprilie, adică în plină luptă cu noul coronavirus, firma a avut performanțe greu de egalat. A vândut câtorva spitale aparate medicale de 150.000 de lei.

Unele dintre achiziții ar putea face obiectul unor dosare penale, așa cum se poate vedea în această anchetă Realitatea PLUS.

VEZI care sunt relațiile bolnave dintre afaceriști controversați și șefii din spitale și cum sunt înnodate cu ajutorul unor ofițeri superiori din serviciile secrete în seria de anchete Realitatea PLUS:

“Spovedania lui Rizea”, acuzații grave la vârful SRI: Cât de implicate sunt Serviciile în vânzarea statului român 

Achiziții dubioase, în Sănătate: contracte cu statul, date în 60 de SECUNDE!

Cine sunt „băieții deștepți” din Sănătate și „licitația la minut”. Cum s-a îmbogățit un absolvent la Moscova

Tentaculele “băieților deștepți” din Sănătate. Rețeta licitațiilor dubioase din spitale

Generalii din spatele “băieților deștepți” din Sănătate. Cum s-a îmbolnăvit sistemul medical

Controversatul afacerist “licitație la minut”, prima reacție în scandalul achizițiilor dubioase din Sănătate

Articolul precedentComunicat de presă-UMPMV saluta aprobarea proiectului de modificare a OUG 114/2018 privind salarizarea polițiștilor
Articolul următorCel mai nou sondaj de opinie. Cu cine ar vota românii la următoarele alegeri