Consultantul politic Cozmin Gușă susține că situația de criză în care s-a ajuns din cauza atacurilor tot mai dese și mai grave ale urșilor ar fi fost provocată de faptul că România ar fi acceptat statutul de “rezervație de urși a Uniunii Europene”. Acest lucru, susține Gușă, s-ar fi întâmplat în vremea guvernării Cioloș, iar de atunci populația de urși s-ar fi tripat.

Potrivit datelor prezentate de consultantul politic, populația de urși din România a crescut de la circa 4.000, la începutul anilor 2000, la circa 7.000, în 2016, când guvernul Cioloș a stopat vânătoarea. De atunci și până în prezent, numărul animalelor ar fi ajuns la 10-12.000 de capete.

“În 2016 a fost luată o decizie pompieristică, aceea ca România să devină o rezervație de urși a Europei. (…) Din obediență, în 5 ani, aproape ne-am triplat numărul de urși, iar problema este că urșii își stabilesc habitatul. Noi nu putem să-i îngrădim decât dacă acționăm ca la Zărnești, le construim rezervații, luându-le astfel posibilitatea de a trăi în libertate, investim pentru a ține în aceste perimetre, fără să știm de ce, sute de exemplare, și doar în acest fel n-ar mai ataca oameni. Posibilitatea de a-i aclimatiza în alte țări este și ea exclusă, pentru că nimeni nu dorește să preia acești urși”, a afirmat Gușă, în direct la Realitatea Plus.

Analistul politic a mai afirmat că nici modificările legislative adoptate în ultima vreme, după creșterea alarmantă a numărului incidentelor legate de urși, n-ar rezolva situația.

“Situația este scăpată de sub control și îi rog pe cei care se exprimă public să verifice cam câte comunități din România sunt terorizate, cam câți oameni nu mai pot să iasă seara din case, cam câți au gospodăriile vizitate de urși agresivi și înfometați și după aceea, punându-se în locul lor, să discute despre soluții.

Soluțiile nu sunt abordate în mod profesionist de către guvern, de la împrejmuirea cu gard electric a localităților atacate de urși, vă dați seama cum ar fi să trăim ca în niște lagăre, până la soluția recolării, care este mult prea biroctatică și greoaie”, a explicat Cozmin Gușă.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun. Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată, care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Articolul precedentRaed Arafat vine la “Culisele Statului paralel” – Secretarul de stat răspunde celor mai DIFICILE întrebări – ora 18:00
Articolul următorTragediile care au schimbat România: Doctorul pentru care românii au ieșit în stradă – Cum ar fi arătat România fără Raed Arafat