Cum să te opui consolidării unui liceu în care învață sute de elevi? Se întâmplă în București, 2021. Cererea de evacuare a liceului “Gheorghe Șincai” a fost respinsă, după ce Primăria Sectorului 4 a cerut permisiunea de a începe lucrările de renovare a clădirii cu risc seismic. Ana Maria Păcuraru ne dă detalii despre acest conflict la rubrica Check In. 

Magistrații judecătoriei sectorului 4 au blocat temporar evacuarea liceului Gheorghe Șincai. Primăria Sectorului 4 solicitase acest lucru în baza unei ordonanțe președințiale pentru a putea demara proiectul de renovare a instituției de învățământ. Clădirea este veche, încadrată în clasa a doua de risc seismic și, conform administrației locale, are nevoie urgentă de renovări pentru siguranța elevilor. Cei care se împotrivesc sunt tocmai părinții și profesorii.

Războiul durează de ceva timp. În luna ianuarie, peste 20 de profesori de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” au redactat o scrisoare deschisă adresată Președintelui României, în care îi cer acestuia să salveze colegiul de la „asaltul” pregătit de Primăria Sector 4, care vrea să le consolideze liceul cu forța. Scrisoarea a fost precedată de o petiție semnată de peste 400 de părinți, care au cerut să se renunțe la mutare. 

Deși clădirea a fost ridicată în 1928, părinții și profesorii cred că expertiza care a dus la încadrarea ei în categoria celor cu risc seismic este una greșită. În octombrie anul trecut, Primăria afirma, într-un comunicat, că „fiecare zi în plus petrecută de elevi și de personalul didactic și nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securității și integrității fizice a persoanelor” și acuza la rândul său Consiliul de Administrație de la Șincai că a „refuzat nejustificat eliberarea și predarea amplasamentului. Lupta este departe de a se fi încheiat odată cu respingerea evacuării de către judecătorii de la sectorul 4. 

Decizia nu este una definitivă și va fi atacată. Dacă va câștiga primăria, atunci elevii vor fi relocați timp de 22 de luni. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat, recent, că există mai multe soluţii de relocare în cazul Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, dar după finalizarea anului şcolar, urmând a se stabili care sunt „acceptabile” pentru elevi şi părinţi. 

Dacă vor câștiga părinții și profesorii, atunci elevii vor merge la cursuri printre schele, utilaje și betoane. Rămâne așadar de văzut ce vor decide în final judecătorii. În orice caz, siguranța elevilor este cea mai importantă acum. Nici cu teama unui cutremur nu se poate merge mai departe, dar nici riscul de a învăța într-un șantier nu pare o alternativă. 

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check IN acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Să fiți sănătoși, căci sănătatea e mai bună decât toate! 

Articolul precedentPremierul Cîțu: ”Este greu să introducem transformarea digitală a ANAF pentru ca există o rezistență enormă în sistem”
Articolul următorIA PASTILA SRS: Presiuni uriașe pe managerii de spitale