Orice cetățean ajuns în fata urnelor a venit măcar cu o fărâmă de speranță. Ce s a ales de ea după o săptămână de polemici juridico penale este trist. Cum trist este că șeful statului reclamă justiția beteagă după 6 ani de mandat și aruncă toată vina în curtea PSD. Un PSD care plătește scump astăzi că  a guvernat prin decizii luate pe baza agendelor personale. Chiar social democratii erau interesați de o Justiție nepartizană și  imună la presiunile politice pentru că era de așteptat să treacă în Opoziție și sunt  mereu în capul listei de așteptare când instituțiile cu atribuții în lupta împotriva corupției primesc impulsuri să și intensifice activitatea.
Este relevant pentru performanta gestionării politice că PNL, partid care a organizat alegerile, a secondat PSD în formularea de plângeri și cereri de anulare a alegerilor.
Comportamentul suspect al unor procurori și judecători, nesancționat, a generat comentarii privind  existența unor influențe ostile statului român în rândul magistraților. Mai grav, expertul SRI și directorul Centrului Național de Cyberint, Anton Rog, trage semnalul de alarmă prin intermediul jurnalistului Dan Marinescu. Alegerile parlamentare ar putea fi deturnate de forțe externe ostile statului român! Se dă un război dur în lumea virtuală, în vreme ce în lumea reală fierbe Caucazul de revanșe și răni istorice. Dacă un oficial al structurilor discrete iese public și lansează astfel de semnale este probabil pentru că beneficiarii rapoartelor oficiale sunt prea prinși de vârtejul disputelor politice. Cei care abia au câștigat alegerile continuă lupta pentru a marca și pentru parlamentare victoria, dar acest război politic permanent ne vulnerabilizează în fața dușmanilor externi. 
Suntem în plina competiție pentru alegerile parlamentare și câștigătorii de la locale sunt vectori de imagine pentru formațiunile care i au susținut, presate să joace totul politic. Totuși, e momentul ca responsabilii politici să și cântărească cu atenție armele politice și să nu tragă cuiul grenadelor anti democratice.
Că nu a existat niciun moment de pauză în campania ne arată disputa continuată poate cu și mai multa înverșunare dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan. Mai mult chiar, cei doi protagoniști de la București se desființează unul pe celălalt într o încleștare pe viata și pe moarte.
Din duel, cetățenii văd că cei pe care i au ales au altă agendă decât problemele cu a căror rezolvare i au împuternicit. Campania neîntreruptă adâncește sentimentul că aleșii nu le aparțin nici post electoral alegătorilor și dezbaterea politică este străină de nevoile sociale.
Acest context social complicat, cu așteptări politice vitale și bine definite, mai limpezi decât oricând pana acum, ar putea da câștig de cauză celor care se apleacă în mod sincer și asculta glasul oamenilor. Campania din 2020 este a celor care au capacitatea de a asculta mai mult decât a celor grăbiți sa promită. Partidul care și va asuma agenda oamenilor în locul agendei propriului grup politic va avea câștig de cauză. Demagogia și soluțiile sofisticate sunt la fel de păguboase. Atenție și sinceritate. Asta vor românii. Dar ideea extrem de simplă pare străină combatanților.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentCorneliu Ștefan și Cristian Popescu Piedone, premianți pentru campaniile profesioniste
Articolul următorUn nou tur de scrutin într-o localitate din Timiș. Unde și de ce se reiau alegerile