Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență prin care a fost aprobat Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, adoptată de guvern pe 3 septembrie. Potrivit unei note oficiale, Avocatul Poporului consideră că problema trebuie tranșată la nivelul Parlamentului.

„Menţionăm că Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiiie în limitele constituţionale şi legale stabilite în vederea îndeplinirii rolului său de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, fără a se substitui altor autorităti publice, care, la rândul lor, trebuie să-şi îndeplinească propriile atributii, astfel cum sunt acestea reglementate în legislaţia in vigoare.

În acest context, având în vedere că Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 95/2021 a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr. B393/2021 şi se află în prezent în procedură parlamentară, legiuitorul urmează a identifica, în cadrul dezbaterilor parlamentare, soluţia optimă menită să asigure echilibrul între oportunitatea şi urgenţa reglementării prin ordonanţă de urgenţă a aspectelor referitoare la cadrul legal pentru promovarea obiectivelor de investiţii, prin Programul naţional de investiţii “Anghel Saligny”.

Prin urmare, rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, care, după cum am mai precizat, potrivit art. 115 alin. (7) din Constituţie, are competenţa de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonanţele cu care a fost sesizat”, se arată în documentul Avocatului Poporului.

Replica Avocatului Poporului vine după ce mai multe ONG-uri au trimis o petiție comună în care cereau analizarea constituționalității unor prevederi din ordonanță.

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentPreședintele României, Klaus Iohannis, a acordat Drapelul de Luptă Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mehedinți
Articolul următorLiviu Dragnea, adevărul despre jocurile MURDARE din Servicii și Justiție – Trimiteți o întrebare fostului lider PSD: [email protected]