Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a declarat, joi seară, că testele de salivă au fost achiziționate și vor ajunge în școli imediat după ce se va finaliza tot protocolul. Acesta precizat că metoda de recoltare este una simplă, putând fi efectuată și de personal non-medical, respectiv de către cadrele didactice, acolo unde nu există personal sanitar în școli, anunță Realitatea.net.

„Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul, iar forma finală va fi comunicată imediat ce proiectul va fi gata. Vorbim de teste de salivă non-invazive. Metoda de recoltare se va face diferit, în absența unui disconfort. Vorbim și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de personal non-medical. Bineînțeles, în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să nu fie influențat de maniera de testare”, a declarat Andrei Baciu, la un post TV.

Acesta a afirmat că testarea va putea fi realizată și de personalul didactic, care va fi instruit în interiorul școlii, în cazul în care nu există personal medical în școală.

„S-au achiziționat aceste teste, procedura e în curs, ele vor ajunge în școli și se va stabili o cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată de personalul medical, acolo unde există, în rest vor fi instruite cadre didactice în interiorul fiecărei școli. Nu este o procedură medicală”, a precizat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății.

Întrebat dacă profesorii pot să refuze testarea, Baciu a răspuns: „Noi pregătim acum modalitatea generală prin care această testare să se desfășoare. Va fi o procedură foarte clară, ușor de înțeles și ușor de aplicat pentru oricine. Când o să o avem gata o să o comunicăm, dar nu este sofisticată. Îi vom instrui pe toți cei care vor face această testare.

Secretarul de stat a spus că avem nevoie de testare în școli pentru a putea identifica cazurile pozitive de Covid-19. Testele depistate pozitiv la salivă vor fi dublate de testare clasică rt-PCR.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a domoli pandemia este să identificăm cazurile pozitive. Acest lucru se face prin testare. Mai noi avem această modalitate făcută pentru unitățile de învățământ, tocmai pentru a se putea desfășura de o manieră sistematică, lucru care ar fi fost mai dificil utilizând testele clasice. Avem un test mult mai simplu, care are altă sensibilitate și specificitate, și din acest motiv orice test pozitiv va fi dublat de o testare clasică. Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie să facem pregătiri speciale, pentru că nu este o chestiune super sofisticată”, a afirmat el.

Articolul precedentKlaus Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii: Prilej de a-i omagia pe toţi militarii care, departe de casă şi familii, şi-au îndeplinit misiunile încredinţate
Articolul următorPreşedintele PNL Argeş, şeful organizaţiei municipale Pitești, vicepreşedintele organizaţiei judeţene a liberalilor şi comisarul OPC Argeş, Ovidiu Chiru, urmăriţi penal