Aliaţii urmează să decidă, astăzi, la Summitul NATO de la Washington, asupra unui angajament care să permită marilor companii de armament americane şi europene să înceapă producţia de arme la scară largă.

De altfel, Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg, a anunţat că NATO a lansat deja o comandă de rachete antiaeriene Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari.

Trimisul RRA la Washington, Oana Bâlă ştie ce va susţine România la summitul NATO: ”Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia în sesiunile de lucru importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective în baza Articolului 5. În acest sens va susţine deciziile aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi va solicita acordarea unei atenţii sporite flancului estic şi Mării Negre, regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică.

În cadrul reuniunii, România va susţine şi pachetul de sprijin substanţial pentru Ucraina şi va arăta că integrarea euroatlantică a acestei ţări este ireversibilă. Şeful statului va mai pleda pentru continuarea sprijinului în favoarea partenerilor vulnerabili ai NATO, în special pentru Republica Moldova, şi creşterea capacităţii acestora de a răspunde ameninţărilor hibride în creştere.”

Sursa: Newsinn

Articolul precedentIOHANNIS LA WASHINGTON: SUNTEM “PREGĂTIŢI PENTRU DEZBATERI SUBSTANŢIALE ŞI DECIZII FERME PENTRU CREŞTEREA SECURITĂŢII COLECTIVE ŞI A REZILIENŢEI”
Articolul următorALIAȚII, DECLARAȚIE LA SUMMITUL NATO: “VIITORUL UCRAINEI ESTE ÎN NATO”