Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au realizat Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024. Acesta include, printre altele, informaţii privind categoriile de persoane care pot vota la aceste secţii, actele de identitate pe baza cărora românii își pot exercita dreptul de vot, precum șiâ procedura şi programul de vot. Ghidul este publicat pe pagina de internet a ministerului.

”Materialul informativ răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea şi desfăşurarea scrutinului din 9 iunie 2024: cine are drept de vot, actele de identitate în baza cărora se poate vota, programul de votare, procedura de votare la secţie şi modul de funcţionare a Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, au precizat reprezentanții MAE, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, MAE organizează, prin intermediul Misiunilor Diplomatice şi Oficiilor Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024, mai mult decât dublu faţă de secţiile organizate la alegerile europarlamentare din 2019.

Unde vor putea vota românii din străinătate. Ministerul Afacerilor Externe a făcut publice informațiile

Lista secţiilor de votare din străinătate şi adresele sediilor acestora poate fi consultată pe pagina de internet a MAE, la secţiunea dedicată alegerilor.

Potrivit MAE, la alegerile europarlamentare din 9 iunie cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Iohannis, mesaj de Ziua Europei: Alegerile europarlamentare reprezintă un test cu mize foarte importante pentru democraţia europeană

La scrutinul din 9 iunie 2024 votarea începe la ora locală 7.00 şi se încheie la ora 22.00. Alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 22.00, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot, până la ora locală 23.59.

Articolul precedentKlaus Iohannis, reacție după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Sunt consternat”
Articolul următorDorin Iacob, ironic: Apa caldă încă nu a aflat că Nicușor Dan a câștigat Primăria și nu s-a prezentat