Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) supune dezbaterii publice regulile de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală pentru prezidențiale.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat la adresa: https://www.roaep.ro/legislatie/transparenta-decizionala-2/.

Acesta a fost elaborat de către un grup de lucru interinstituțional format din reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ai AEP și ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Observațiile și propunerile privind proiectul pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] până la data de 21 februarie.

AEP menționează că, în vederea elaborării proiectului, grupul de lucru a avut consultări inclusiv cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

\”Precizăm că Ordonanța de urgență nr. 1/2025 se află în prezent în Parlament, în procedură de adoptare, astfel încât forul legislativ are posibilitatea de a o analiza, modifica sau completa, după caz\”, transmite AEP.

Conform proiectului, pentru ca un material să fie considerat material publicitar politic, acesta trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții: să fie pregătit, editat, prelucrat, plasat, promovat, publicat, distribuit și/sau difuzat în campania electorală de către un actor politic; să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, indiferent de mediul de diseminare; să îndemne alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze un candidat independent sau un candidat al unui partid politic, alianțe politice, organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale sau al unei alianțele electorale, clar identificat.

Comunicările care se înscriu în limitele activității jurnalistice de informare a publicului nu constituie materiale publicitare politice, prevede proiectul.

Producerea și difuzarea de materiale publicitare politice în alte condiții decât cele prevăzute de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și de OUG nr. 1/2025 este interzisă.

Indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații:

– o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
– candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este publică, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;
– o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 și 12 din Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
– o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
– codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă conform art. 34 alin. (13) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

Articolul precedentUN FOST PREMIER AL ROMÂNIEI LANSEAZĂ BOMBA: KLAUS IOHANNIS POATE CANDIDA DIN NOU LA PREZIDENȚIALE
Articolul următorPRIMUL MESAJ AL PREȘEDINTELUI INTERIMAR ILIE BOLOJAN: PRIORITATILE SI OBIECTIVELE MANDATULUI MEU SUNT CLARE