În ziua de 17 martie a.c., polițiști din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară și  Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu specialişti din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, au organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni în vederea creşterii gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Astfel, poliţiştii buzoieni s-au deplasat în Unguriu, la Şcoala Gimnazială “Ing. Oprișan Iarca” Unguriu, cu scopul prevenirii victimizării minorilor și creșterii gradului de siguranță în mediul școlar.

Activitățile s-au centrat pe semnalarea situaţiilor de pericol din sfera infracțiunilor la viața sexuală, traficului de persoane, precum și asociate navigării pe Internet, în care pot fi implicaţi pe fondul necunoaşterii consecinţelor adoptării unor comportamente de risc.

Au fost abordate concepte precum abuz sexual asupra minorului, infracțiuni la viața sexuală, factori favorizanți/de risc, precum și modalități de prevenire a implicării în această sferă sensibilă a infracționalității.

În strânsă legătură, le-au fost prezentate în detaliu formele asociate traficului de persoane (exploatarea sexuală, traficul de organe, exploatarea prin muncă, introducerea în rețelele de cerșetorie și/sau în rețelele infracționale), fiindu-le expuse situaţiile de risc prin care pot ajunge victime și modalităţile de recunoaştere a situaţiilor de pericol, în vederea însuşirii unor măsuri de autoprotecţie.

Pentru creșterea gradului de siguranță în mediul online au fost prezentate şi dezbătute aspecte ce ţin de riscurile asociate navigării iresponsabile în mediul online, modalităţi de recunoaştere a situaţiilor de pericol şi însuşirea unor măsuri de autoprotecţie. Pe parcursul activității au fost folosite clipuri video cu experimente sociale efectuate pe tema abordării minorilor pe internet prin intermediul unor conturi false create pentru diseminarea identității reale, pe marginea cărora au fost lansate dezbateri.

Elevii au fost îndrumaţi să adopte un comportament care să îi conducă într-o zonă de siguranţă personală, penru a nu ajunge în postura de victimă.

De asemenea, în cadrul activităţii a mai fost abordată și necesitatea adoptării unui comportament responsabil pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul coronavirus SARS-Cov-2.

La activitate au participat 72 de elevi şi 6 cadre didactice.

Tot ieri, au fost derulate activități și în zona gării/autogărilor din municipiul Buzău, fiind abordați călătorii aflați în trafic prin diseminarea de recomandări preventive pe tema traficului de persoane. Au fost consiliate aproximativ 150 de persoane, cărăra polițiștii le-au oferit și pliante cu un conținut sugestiv pentru a le reitera cele discutate în cadrul dialogului.

ImagineImagineImagine

Sursa: Realitatea de Buzau

Articolul precedentAgenția Europeană a Medicamentului a decis: Vaccinul AstraZeneca este SIGUR și EFICIENT
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 175. Vlad Voiculescu, ministrul cu cele mai bune scuze ar putea câștiga un Oscar